körmenet

2019.05.05. 20:20

Tizenhatan cipelték az új thaiföldi király gyaloghintóját

X. Ráma arannyal átszőtt ruhát és katonai stílusú fekete sapkát viselt, mint amilyet az elhunyt apja is 69 évvel korábbi koronázásán.

Bangkok, 2019. május 4. A kormány tájékoztatási hivatala által közreadott képen Maha Vadzsiralongkornt, azaz X. Ráma thaiföldi királyt királyi gyaloghintón viszik a Smaragd Buddha templomába Bangkokban a háromnapos koronázási ünnepség elsõ napján, 2019. május 4-én. Az uralkodó 2016-ban lépett trónra, de apjának gyászolása miatt mostanáig halasztotta a megkoronázását. MTI/AP

Forrás: MTI / AP

Bangkoki körmeneten vett részt vasárnap X. Ráma (Maha Vadzsiralongkorn) thaiföldi király koronázásának másnapján, gyaloghintón vitték, hogy meglátogassa a főváros buddhista templomait és üdvözölje alattvalóit a háromnapos ceremónia részeként.

„Sokáig éljen a király!”

- kiabálták az utcákon az emberek, akik a perzselő nap ellenére órákig várakoztak abban a reményben, hogy egy pillantást vethetnek az alkotmányos monarchia fejére, akit a thaiföldi kultúrában élő istenségként tisztelnek.

Vadzsiralongkornt aranyozott gyaloghintón vitték körbe az utcákon. A gyaloghintót tizenhat ember cipelte. A király arannyal átszőtt ruhát és katonai stílusú fekete sapkát viselt, mint amilyet az elhunyt apja is 69 évvel korábbi koronázásán.

A díszmeneten több mint 1300-an vettek részt a rendőrség, a hadsereg kötelékéből, de kormánytisztségviselők is ott voltak, soraikban a hivatalban lévő kormányfővel, Prajuth Csan-Ocsa tábornokkal, a hadsereg irányítójával. A felvonulást fanfárokkal kísérték, ágyúkból pedig díszlövéseket adtak le.

A nézelődők mind sárgába, a királyhűség színeibe öltözve követték végig a látványosságot.

A díszmenet a bangkoki Nagy Palotából indult a kora reggeli órákban egy hét kilométeres útvonalon, amely három királyi templomot érint, ahol az uralkodó az egyes imaházak fő Buddha szobrai előtt rója le kegyeletét.

A thaiföldi kormányzat szerint legkevesebb kétszázezer embert várnak a látványosság megtekintésére. A bangkoki vezetés ingyen buszokat bocsájtott a fővároson kívül élők rendelkezésére, hogy ők is végignézhessék a koronázási ceremóniát. Az ünnepség idejére ingyenessé tették a fővárosi busz- és vonatjáratokat a ceremónia helyszínére.

Hetven év óta ez volt az első koronázás. Vadzsiralongkorn 2016-ban lépett a trónra, apja, az 1946-tól hét évtizeden át uralkodó, köztiszteletnek örvendő Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) halála után. Az új király azonban akkor időt kért arra, hogy gyászolhasson, ezért csak most koronázták meg.

A háromnapos szertartásra mintegy 31 millió dollárt költenek. A szertartás egyvelege a buddhista és hindu rítusoknak: összhangban van a thaiföldi buddhista hagyományokkal, de azzal is, hogy a király Visnunak, a hinduizmusban az isteni hármasság egyik alakjának reinkarnációja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!