Fehér Zulu

2019.07.17. 10:02

Meghalt Johnny Clegg

A Grammy-díjra jelölt és Billboard-díjas énekes-dalszerző hatvanhat éves volt.

(FILES) In this file photo taken on June 16, 2014, South African singer Johnny Clegg performs during the 20th edition of the World Sacred Music Festival in Fez, Morocco. - South African legendary singer Johnny Clegg, who blended Zulu rhythms with Western styles, died on July 16, 2019, after a long battle with cancer, his manager said. (Photo by Fadel SENNA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Fadel Senna

Családja körében halt meg négy és fél évnyi harc után a hasnyálmirigyrák ellen – tette hozzá Roddy Quin.

A Grammy-díjra jelölt és Billboard-díjas Clegg, akit Fehér Zulunak is neveztek hazájában, a dél-afrikai zenetörténet egy kulcsfontosságú alakja volt. Az Angliában született, antropológus végzettségű énekes, dalszerző dalszövegeiben keverte a zulu nyelvet az angollal és az afrikai zenét számos nyugati zenei stílussal.

1982-ben megjelent Scatterlings of Africa című albuma heteken át listavezető volt Nagy-Britanniában és Franciaországban. Az 1994-ig Dél-Afrikában uralmon lévő apartheid kormány éles hangú bírálója volt. Asimbonanga (Nem láttuk őt) című dala az apartheid ellenes mozgalom egyik himnuszává vált. Az 1986-ban írt dalt aktivisták sokszorosították és terjesztették a dél-afrikai szükségállapot tetőpontján.

2012-ben Clegg megkapta a Ikhamanga elnöki érdemrendet hazájában és számos tiszteletbeli doktori címet és kitüntetést kapott nyugat-európai országokban és az Egyesült Államokban.

Az énekes a közelmúltban fejezte be világkörüli búcsúturnéját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!