nem az első eset

2019.07.18. 10:32

Filmklasszikusból ír musicalt Paul McCartney

Az élet csodaszép című, 1946-os filmdrámában egy öngyilkosjelöltet ment meg az őrangyala.

British singer Paul McCartney performs at Allianz Stadium Park in the west of Sao Paulo, southeastern Brazil, on 25 November 2014. The first show of the tour "Out There" in the city opened the show arena. Photo: DANIEL TEIXEIRA/ESTADAO CONTEUDO

Forrás: AFP/Estado Conteudo

Fotó: Daniel Teixeira

Pályafutása alatt McCartney számos filmzenét, oratóriumot, költeményt, gyermekkönyvet és több mint száz toplistás slágert írt. A 77 éves zenész azonban először dolgozik egy színpadi musicalen. Frank Capra fekete-fehér filmdrámáját dolgozza át, amelyben egy öngyilkosjelöltet megment az őrangyala.

McCartney, aki négyéves volt a film bemutatásakor, olyan „egyetemes történetnek” nevezte a filmet, amellyel mindenki tud azonosulni.

A musical 2020 végén debütálhat Bill Kenwright producer szerint, aki korábban a Blood Brothers és a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaleket vitte el a West Endre, London színházi negyedébe.

A musical szövegkönyvén a Billy Elliot és Elton John életrajzi filmje, a Rocketman forgatókönyvírója, Lee Hall dolgozik. A musical dalszövegeit McCartneyval együtt írják.

„Az élet csodaszép a kedvenc filmem. Minden benne van: vígjáték, pátosz és ritka emberség, ami minden nemzedéket megérint”

- mondta el a Tony-díjas író. Hozzátette: önmagában az is ajándék, hogy részt vehet a színpadra állításában, de „az már mindennek a csúcsa”, hogy ezt Paul McCartney-vel teheti.

„Paul bölcsessége, őszinte érzelmei, zenei kiválósága új mélységet és új életet ad a klasszikus mesének” – hangsúlyozta Hall.

A film főszerepét egykor James Stuart alakította, Zuzut, a lányát Karolyn Grimes játszotta.

Nem az első próbálkozás

Capra Oscar-jelölt filmjéből a nyolcvanas években már készült egy musical Amerikában Sheldon Harnick dalszövegeivel és Joe Raposo zenéjével. A darabot a Michigani Egyetemen mutatták be, de szerzői jogi kérdések miatt éveket csúszott a bemutató. Mire 1991-ben kitűzték a színházi premiert, Raposo rákban elhunyt. A 2006-os off-Broadway felújítást vegyes érzelmekkel fogadták a kritikusok. A The New York Times hiányolta a film átütő érzelmi erejét a darabból.

A film egy későbbi adaptációja, amelyet Keith Ferguson és Bruce Greer írt, az Egyesült Államokban turnézik templomokban és iskolákban.

Bill Kenwright felidézte, hogy ő még az amerikai feldolgozások előtt, pályafutása kezdetén Frank Caprától jóváhagyást kérte filmje musicalfeldolgozásához, de akkor csak kedves hangú visszautasítást kapott. Évtizedekkel később azonban felajánlották neki a lehetőséget, ekkor kereste meg Paul McCartneyt a tervvel. A világhírű zenész, a Beatles egykori tagja elmondta, eddig nem gondolt arra, hogy musicalt írjon, de a Lee Hall-lal és Kenwrighttal való találkozás után érdekelni kezdte a dolog.

Bár a film bemutatásakor nem aratott kasszasikert, végül népszerű karácsonyi darabbá vált, az Amerikai Filmintézet pedig a száz legjobb amerikai film közé választotta.

McCartney zenéit gyakran használják színpadon, a Cirque Du Soleil pedig Love címmel egy Beatles-műsorral is bővítette repertoárját. A sztár nevéhez fűződik az Add át üdvözletem a Broad Streetnek című filmmusical is, amelyet azonban 1984-es bemutatásakor lesöpört a kritika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!