Súlyos vád

2019.11.17. 08:04

András herceg tagadja, hogy viszonya lett volna egy fiatalkorúval

András hercegről már évekkel ezelőtt kiderült, hogy közeli üzleti és baráti kapcsolatokat ápolt egy amerikai pénzemberrel, Jeffrey Epsteinnel, aki korábban a börtönt is megjárta fiatalkorú lányok sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt.

Britain's Prince Andrew, Duke of York leaves after speaking at the ASEAN Business and Investment Summit in Bangkok on November 3, 2019, on the sidelines of the 35th Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) Summit. (Photo by Lillian SUWANRUMPHA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Lilian Suwanrumpha

Epsteint a nyáron ismét őrizetbe vették hasonló vádakkal, de augusztusban holtan találták börtöncellájában. A halottkémi vizsgálat megállapítása szerint öngyilkosságot követett el.

Az ügy hosszú évek óta parázslik, de négy éve különös intenzitással került a felszínre, miután kiderült: Epstein ellen szexuális üzelmeinek egyik volt áldozata polgári peres keresetet nyújtott be egy floridai bíróságon. A feljelentő, a jelenleg 35 éves Virginia Roberts-Giuffre szerint Epstein New Yorkban, Londonban és az Amerikai Virgin-szigeteken 2001-ben és 2002-ben több alkalommal is szexuális kapcsolatra kényszerítette őt András herceggel.

A nő 2001-ben 17 éves volt, és a floridai törvények szerint akkor még kiskorúnak számított.

András herceg vendégeskedett Jeffrey Epstein kastélynak beillő floridai otthonában is, a néhai mágnás egykori barátnője, Ghislaine Maxwell londoni házában pedig 2001-ben közös kép is készült róla és a fiatal nőről, akinek derekát a yorki herceg a fotón átkarolja.

Az 59 éves András – II. Erzsébet királynő harmadik gyermeke, aki jelenleg a nyolcadik a brit trónutódlási sorban – a BBC televízió Newsnight című oknyomozó magazinműsorának szombat éjjel sugárzott adásában azonban kategorikusan tagadta, hogy valaha is szexuális kapcsolata lett volna Virginia Roberts-Giuffre-val.

A herceg a maga nemében szinte példátlan interjúban kijelentette: arra sem emlékszik, hogy egyáltalán bármikor is találkozott volna a nővel.

A fotóról, amelyen Virginia Roberts-Giuffre-t átkarolja, azt mondta: nemrégiben megpróbálta kivizsgáltatni, hogy nem hamisítványról van-e szó, mivel a képen ábrázolt jelenetre sem emlékszik.

Hozzátette: amikor Londonban tartózkodik, rendszerint nem úgy öltözködik, ahogy a képen látható, és abban sem biztos, hogy a fotón az ő keze látszik. A yorki herceg szerint a kép szakértői vizsgálata azonban nem hozott egyértelmű eredményt, és ő továbbra sem talál magyarázatot arra, hogy a fotó miként készülhetett.

Virginai Roberts-Giuffre feljelentésében szerepel, hogy 2001. március 10-én is volt szexuális kapcsolata Londonban András herceggel.

A BBC-interjúban azonban a brit uralkodó fia kijelenti: ez azért sem felelhet meg a valóságnak, mivel aznap egyik leányát, Beatrix hercegnőt vitte egy Pizza Express étteremben tartott születésnapi partira Wokingban, London egyik délnyugati elővárosában. Kijelentette: erre azért emlékszik ilyen pontosan, mert igencsak ritka és szokatlan eseménynek számít, hogy ő egy Pizza Express étteremben megforduljon.

András herceg azon állítást is valótlannak minősítette, hogy egy éjszakai szórakozóhelyen Virginia Roberts-Giuffre számára szeszesitalt rendelt volna, mondván: ő sem iszik alkoholt, és nem hiszi, hogy a szóban forgó bárban valaha is rendelt volna italt bárkinek.

A herceg „téves helyzetmegítélésből adódó hibának” nevezte, hogy felkereste New York-i otthonában Epsteint, miután a milliárdos 2010-ben szabadult a szexuális visszaélésekért kiszabott börtönbüntetéséből. Hozzátette ugyanakkor, hogy csak azért tett látogatást Epsteinnél, hogy megmondja neki: nem lenne helyénvaló, ha a továbbiakban együtt mutatkoznának.

András herceg szerint az Epstein-ügy „folyamatosan emészti” a királyi családot, de közvetlen hozzátartozói maradéktalanul támogatják őt.

Borírtóképünkön András herceg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!