Székesfehérvár

2014.04.28. 17:30

Vandalizmus, kötekedők: ki tesz rendet végre?

Székesfehérvár – Tízmilliókból szépül a Petőfi-park, ám a kéregetők, részegen randalírozók miatt éppen azok nem merik használni, akiknek szánják.

Házi Péter

 

 

- A Sütő utca környékén lévő padokat az itt italozók, kéregetők miatt szedték fel évekkel ezelőtt. Azt hittük, a szépen kialakított Petőfi park majd pótolja a kiülős pihenőhelyeket, ám a sok kéregető, zaklató hajléktalan és az esténként, különösen a jó idő beköszöntével egyre gyakrabban itt italozó fiatalok miatt inkább kerülőt teszünk, nem merünk bemenni a parkba. A rendőrautó ugyan néha elmegy, de nem láttuk, hogy kiszálltak volna és mondjuk szóltak volna az illetőnek, hogy talán nem itt kéne vécézni - mondja Szamler Erzsébet.

- A Petőfi parkot és környékét a rendőrök sok esetben a közterület felügyelőkkel közös szolgálatban visszatérően ellenőrzik. A parkban lévő személyekkel szemben azonban csak törvényben szabályozott esetekben lépnek fel fogalmazott kérdésünkre Kiss Z. Edward, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Hozzátette, a lakossági jelzéseket köszönik, a jövőben kiemelt figyelmet fordítanak a kérdéses területre.

Farkas László képviselőnek rendszeresen panaszkodnak a lakók: a padokat széttörik, sokan a bokrokban végzik el a dolgukat (Fotó: Házi Péter)

- Talán túl sok lett a parkban a fa, egy kicsit sűrűre sikeredett a park. Ebből tanulva a terület belvároshoz közelebb eső felénél már szellősebb tereket alakítunk ki, lesznek padok, ahová a környék lakói kiülhetnek. Lesz egy új, János vitézhez, pontosabban Kukorica Jancsihoz kapcsolódó szökőkút is - mondja Farkas László képviselő, aki hozzáteszi, a közbiztonsági helyzet javítása érdekében nemrég számos reflektort helyeztek ki, amelyek bevilágítják a parkot. A legutóbbi közgyűlés elfogadta Farkas módosítási javaslatát is, miszerint egy helyett két térkamerát építsenek itt ki, így talán javul a helyzet. A lakók különösen azóta kerülik a parkot, miután nemrég egy hajléktalan holttestére bukkantak itt. Ahogy a parkot bejárjuk, széttört, összegraffitizett padokkal, térkővel találjuk szemben magunkat. A birkákból, amelyekből korábban tizenkettő is volt a Petőfi-parkban, mára alig öt maradt, a többinek a fejét letörték. A park zöldje amúgy virul. Jó lenne itt leülni, de egyetlen kisbabás anyukát, beszélgető párt nem láttunk ottjártunkkor.

A park másik, belvároshoz közelebb eső felén egyébként most is zajlik a munka: új virágágyásokat alakítottak ki, cédrusfákat, egyéb fenyőfákat ültettek, s már megvan a helye az említett új szökőkútnak, amelyet Kocsis Balázs tervezett.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!