Székesfehérvár

2015.10.13. 16:29

Van lift, mégis lépcsőznek a kétemeletes Hosszúsétatéri idősek otthonában

Székesfehérvár - Tavaly februárban írtuk meg, hogy a kétemeletes Hosszúsétatéri idősek otthonában akadálymentesítés indul. Felújították az épület körüli járdát és a megsüllyedt aljzatot is, a beépített liftet azonban még mindig nem használhatják a lakók.

Buthy Lilla

Az Egyesített Szociális Intézmény II. számú Idősek Otthonának igazgatója, Mészáros Józsefné akkor elmondta, a lift kialakítására nagy szükség van, hiszen az emeleten lakó idős embereknek nagyon nehézkes a lépcsőzés: a 44 lakóból 28-an laknak az emeleten és ebből 17 teljes ellátást igényel.

Neve elhallgatását kérő olvasónk is ezzel a beharangozott lifttel kapcsolatban keresett meg minket a napokban. Levelében azt írta: 2014. novemberében elköltöztették a hosszúsétatéri idősek otthonából a lakókat, mondván, két hónap múlva visszaköltözhetnek, mert addigra beépítik a liftet. Ennek már 12 hónapja, de sem az idősek, sem a személyzet nem tudja még használni. El tudja valaki képzelni azt, hogy a járókerettel, a tolókocsival nem lehet kimenni a levegőre hónapokig? Miért nem tudták 12 hónap alatt beüzemelni a liftet? tette fel a kérdését olvasónk.

Az intézményben ottjártunkkor több lakó, köztük Nyikus Györgyné is megjegyezte, őszintén örülnek a liftnek, de már használni is nagyon szeretnék. Naponta hatszor lépcsőznek le-föl a másodikra, azt mondták, próbáljuk csak meg utánuk csinálni, járókerettel, a mozgásunkban korlátozva!


Farkas Mihályné, Nyikus Györgyné, Kiss Jánosné és Kovács Vendelné naponta hatszor lépcsőznek
Fotó: Koppán Viktor

Az önkormányzat kommunikációs irodájától megkeresésünkre azt a választ kaptuk, júliusban tartottak helyszíni bejárást, amely egybeesett a beruházás műszaki átadásával. Ekkor már folyamatban volt a használatba vételi engedélyezési eljárás is amely reményeik szerint a napokban le is zárul, hiszen már a szükséges szakhatósági állásfoglalások rendelkezésre állnak. Azt is hozzátették, a lift üzemkész, használatának technikai akadálya nincs ez feltétele is volt a műszaki átadásnak. Amíg az építési engedély alapján készült épületrész nem kapja meg a használatba vételi engedélyt, addig jogszerűen nem használható a benne elhelyezett lift. De most már napokon belül minden akadály elhárulhat, és ezáltal komfortosabbá válnak majd a lakók mindennapjai.

- Örülünk, hogy nemsokára használhatjuk a liftet, hiszen ez a mindennapi életünket könnyíti majd meg. Tudjuk, hogy az itt lakóknak, betegszállítóknak nagy terhet jelent, hogy lépcsőzniük kell. Miután megkaptuk a használatbavételi engedélyt, rögtön üzembe tudjuk helyezni a liftet - mondta el kérdésünkre Mészáros Józsefné igazgatónő. Az olvasónk által említett 12 hónapos késedelemre reagálva pedig hozzátette:

- Lakóink június elején költözhettek vissza a Hosszúsétatéri épületbe, innentől, tehát a műszaki átadástól számítva várjuk az engedélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!