Székesfehérvár

2014.11.05. 18:00

Új ünnep születőben - Emlékezzünk a harcmezők virágával a katonákra!

Székesfehérvár - Már a Waterloo-i csatamezőn is megfigyelték, hogy a véráztatta föld néhány nap alatt pipacstengerbe öltözik. A Brit Nemzetközösség területén e kis virág példájából nőtt ki a pipacsnap , amelyhez hazánk is csatlakozhat.

Házi Péter

– Bársony István természetíró a következőképpen fejezi be a Századik holdtölte című novelláját: „A Kárpátokban vérrózsák nyíltak akkor. Hős fiak védték ott a legszentebbet, a magyar szabadságot." – idézi a sárkeresztesi születésű hajdanvolt írót Csiák Gyula sportorvos, az író emlékének elhivatott ápolója, aki egy új Bársony István kötet összeállításakor figyelt fel a vér virágaira, azaz a pipacsra és az ehhez a virághoz kapcsolódó ünnepre, emlékezésre, amely a világ számos részén elterjedt már.

A fehérvári-sárkeresztesi sportorvos ötszáz kitűzőt készített, amit november 11-én szét is oszt a megjelentek között. Szeretné, ha hazánkban is gyökeret verne az emlékezés eme szép hagyománya. Fotó: Molnár Artúr

Mint mondja, az első világháború után Moina Michael, a keresztény egylet ifjú aktivistája volt az első, aki egy kitűzőt készített vörös posztóból a Nagy Háborúban elesettek emlékére. Példáját előbb a dél-franciaországi özvegyek és árvák követték, ám a pipacs hamarosan átlépte az országhatárt, V. György király pedig november 11-et, az utolsó fegyverszüneti okmány aláírásának napját jelölte ki az emlékezés napjává.

– A II. világháború után az egyperces emlékezés kétpercessé nőtt, s ma már minden értelmetlen halálra, így többek között az amerikai ikertornyok áldozatira is emlékezik a világ nagyobbik fele november 11-én. Azért indítottam a kezdeményezést, hogy hazánk is részese legyen ennek a napnak – mondja Csiák Gyula, aki mindenkit szeretettel vár Bársony István új kötetének bemutatójára, s az azt követő gyertyagyújtásra a fekvő katona szobrához, november 11-én 10 órára, a Vörösmarty Társaság Kossuth utcai termébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!