Székesfehérvár

2016.08.26. 18:20

Új fehérvári ösztöndíj - Középiskolásoknak havi tízezer, hallgatóknak húszezer

Székesfehérvár - Szeptembertől indul az Alba Regia Ösztöndíj, amelyre a helyben tanulók pályázhatnak. A középiskolások havi tízezer, a hallgatók havi húszezer forintot kaphatnak.

Házi Péter

A legutóbbi közgyűlésen született meg a döntés az Alba Regia Ösztöndíj elindításáról, amelynek négy fő célja van. Egyrészt a helyi felsőoktatásban tanulók számát szeretnék növelni, másrészt a helyi ipar által keresett szakmák tanulóinak számát is, harmadrészt pedig erősíteni kívánják a fiatalok Székesfehérvárhoz való kötődését. Fontos cél a város humán és műszaki értelmiségi miliőjének erősítése is.

A szakgimnáziumi tanulók közül félévenként tíz diák részesülhet az ösztöndíjból, szakközépiskolai tanulók közül ugyancsak tízen kaphatnak ilyen segítséget. Fontos kitétel, hogy azok a diákok kaphatnak ösztöndíjat, akik úgynevezett keresett szakmát tanulnak, mint amilyen például a CNC-gépkezelő, ipari gépész, elektronikai műszerész.

A kezdeményezéssel erősíteni kívánják a fiatalok Székesfehérvárhoz való kötődését Fotó: Archív

A felsőoktatásban tanuló hallgatók közül pedig a Corvinus Egyetem fehérvári képzésén vagy az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán tanulók pályázhatnak, számukra havi húszezer forint az adható összeg.

A közgyűlésen némi vita alakult ki arról, hogy ezek az összegek elegendő motivációt nyújtanak-e arra, hogy az iskola elvégzése után Fehérváron maradjanak a fiatalok. Horváth-Tancsa Ágnes szerint havi ötvenezer lenne a kellő motiváció . Mészáros Attila alpolgármester azt hangsúlyozta, hogy a hallgatók jelentős része, 80 százaléka duális képzésben tanul, ami azt jelenti, hogy már fizetést is kapnak. A duális képzés maga ösztönzi a helyben maradást, hiszen nagyon sokan már az egyetem elvégzését követően vagy azt megelőzően állásajánlatot kapnak.

Visszatérve az ösztöndíj részleteire: a felsőoktatási hallgatók esetében kritérium a legalább 3,75-ös tanulmányi átlag és a 25 év alatti életkor. Az ösztöndíj munkacsoport javaslata alapján minden év október 20-ig, illetve március 20-ig dönt a polgármester a díjazottak személyéről, a lehetőség már most szeptembertől elindul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!