Székesfehérvár

2014.03.26. 17:00

Tizenhétezer facsemetét ültetnek el

Székesfehérvár - A Lehel és a Pozsonyi utca közötti kiserdőben nagy munka folyik, a végcél egy igazi kis pihenőhely létrehozása. Tizenhétezer facsemetét ültetnek el.

Házi Péter

Az Aszalvölgyi vízfolyás mentén húzódó, két és fél hektáros erdőben 2000 környékén cserélték le a nyárfákat kocsányos tölgyre, de ennek a fafajtának nem kedvezett a terület. Mint Hefler László, a Vadex Zrt. erdőgondnoka elmondta, ezért született most az a döntés, hogy helyettük napfényt kedvelő magas kőrisből 14 ezer darabot ültetnek, az árnyékosabb területekre pedig háromezer korai juharfa kerül.

A területet a Városgondnokság munkatársai készítették elő, tudtuk meg Zákányi Tamás üzemeltetési igazgatótól, aki hozzátette, a környék lakói először kissé megijedtek a favágás láttán, de a végcélt megismerve megnyugodtak: A kőris és a juhar könnyen megtelepedik a területen, és egységes erdőt alkotnak majd öt-tíz év múlva. Feladataink közé tartozik, hogy öntözéssel gondoskodjunk a csemeték megeredéséről, két-három év múlva pedig az állománygyérítés is, amely a megmaradó fákat erősíti majd.

A Gyöngyvirág Óvoda Miki egér csoportja Csiszár Mária óvónő vezetésével az első közös sétát éppen a Lehel utcai erdőben tette meg Fotó: Házi Péter

Az önkormányzat egyébként már régóta szerette volna rendezni a területet, ezért is örül Deák Lajosné, a városrész önkormányzati képviselője annak, hogy a munka végre megkezdődött: Egyedi értéket teremtünk, hiszen ez a többezer facsemete, ha megnő, és teljessé válik a parkerdő, hozzájárul ahhoz, hogy Székesfehérváron tisztább legyen a levegő. Ezért kérek mindenkit, aki idejön, hogy óvjuk, védjük együtt ezt a zöld részt!

A képviselő hozzátette, a jövőbeni, távlati tervek között szerepel egy kis tanösvény kialakítása az erdőben, illetve padok és szalonnasütő telepítése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!