Székesfehérvár

2016.09.09. 11:58

Tizenhat áldozata volt a vonatbalesetnek

Székesfehérvár - Délben, a Feketehegy-Szárazrét a vasúti átjáró melletti emlékműnél a harmincnégy éve történt szárazréti vonatbaleset áldozatai előtt tisztelegtek.

Sebestyén Lilla

Fotó: Koppán Viktor

Székesfehérvár önkormányzata részéről Szigli István , Feketehegy- Szárazrét képviselője volt jelen az eseményen. Az ország egyik legsúlyosabb közlekedési balesete történt a szárazréti vasúti átjáróban 1982. szeptember 9-én, 11.55 órakor. A Komárom irányából érkező gyorsvonat összeütközött a 37-es helyijáratos autóbusszal...

Az ütközés következtében a jármű kettészakadt, és tizenhatan életüket vesztették. Az áldozatok fele gyermek volt, közülük is a legtöbben a közeli általános iskolában tanultak, és éppen hazafelé tartottak, amikor a baleset megtörtént. Emléküket egy szépen kialakított kis park őrzi az átjáró mellett.

Ide invitálja évről évre a hozzátartozókat Kétyi József, aki 29 éves, szintén hazafelé utazó feleségét veszítette el a balesetben.

Városrészünk, az itt élők nem mehetnek el amellett, hogy a tragédia megtörtént. Minden évben kötelességünk megemlékezni annál is inkább, mert az elhunytak hozzátartozóinak többsége itt élt akkor és él a mai napig is. Nap mint nap találkozhatunk azokkal, akik elszenvedték ezt a súlyos veszteséget. Nem szabad, hogy ezt bárki is elfelejtse! - fogalmazott Szigli István önkormányzati képviselő. Hozzátette: igyekeznek gondozni és megóvni a vandáloktól a 2000-ben kialakított emlékparkot, melyet tovább szépítenek jövőre, a 35. évforduló kapcsán.

Szárazrét mindig nagyon összetartó közösség volt, szinte olyan, mint egy falu a nagyvárosban. A gyermekeink együtt jártak óvodába, majd iskolába. A tragédia még inkább formálta, összekovácsolta a közösségünket, hiszen mindenki aggódott a másikért! - mondta Kétyi József. Az eseményen a családtagok, ismerősök és az elhunyt gyermekek egykori óvónői, tanárai csendesen fejet hajtottak, és koszorúkat, virágokat helyeztek el az emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!