Székesfehérvár

2017.03.07. 18:20

Tikkadt szöcskenyájak helyett: irodalmi trógerkonyha

Székesfehérvár – Van egy ismerősöm, aki alapított már lapot, írt színdarabot a telefonos behajtókkal kapcsolatos saját tapasztalataiból, legújabban pedig talán kissé fura, de teljesen szerethető recepteket közöl a közösségi oldalon, Trógerkonyha hívószóval.

Kocsis Noémi

Néhány évtizede különös népszerűségnek örvendtek a Koleszkonyha, Ízletesen albérletben és Két személyes gasztronómia típusú, általában nem túl impozáns, de annál informatívabb szakácskönyvek, receptes füzetek.

Ma a szépen fényképezett, albumszerű, szakácskönyvnek már csak eltartott kisujjal említhető, inkább gasztronómiai utazásokként illetett (és elég drága!) kötetek korát éljük, pedig nem kevésbé lenne szükség egy tényleg olcsó, egyszerű, különösebb séftudomány nélkül is elkészíthető ételeket tartalmazó kiadványra. Vagy ilyen felületre.

Úgy tűnik, az internet bugyrában mégis van ilyen. Braun Barnát, a Félonline irodalmi felület alapítóját egy színdarab és idevágó projekt, a Folyó ügyek kapcsán is ismerhetik a FMH olvasói. A Velencei-tó partján gyerekeskedett Barnáról eddig nem tudtam, hogy civilben gasztromán is, be is vallja, hogy ezt állítani róla túlzás lenne.

Mivel az öccsével és annak barátnőjével lakik együtt, az öneltartás jegyében kezdett főzőcskézni. És később az irodalom jegyében valószínűleg felhasználja majd idevágó tapasztalatait egy megszülető szövegben, ahogy a Folyó ügynél is történt – utóbbi egy követeléskezelő cég munkatársaival folytatott , végtelennek tűnő hívássorozat nyomán jött létre. (Színházi bemutató várhatóan szeptemberben.)

Tikkadt szöcskenyájak helyett gombafőzelék az Arany-bicentenárium jegyében
Fotó: Braun Barna / Trógerkonyha

A Barna kitalálta Trógerkonyha nem szépít, bevallottan olcsó és nem szép, de legalább finom étkek előállítására hajt. Íme, a „Csomós-nyunyás paradicsomleves, olaszos témakörben, hatvan forintból” hiteles receptje: 1. Guglizz rá, hogy paradicsomleves! 2. Guglizz rá, hogy rántás! 3. Értékeld át, hogy „ízlés szerint”. 4. Kozmálj, csomósíts! 5. Anyád paradicsomleve, öcséd fűszerei. 6. Sajt (CBA-s tizede).

Ennyi. Az első étel hasonló szellemben készült. „Szembejött” egy tejföl, meg egy tészta, mondja BB, így született meg a tejfölös tészta sóval. (Aki ücsörgött már este a lakásban úgy, hogy elmulasztott lemenni a boltba napközben, az tudja, hogy tele vagyunk hasonló, minden háztartásban előforduló gasztronómiai élményekkel.) De van itt Babkupac is, sajttal, íme:

Végy egy babkonzervet (167 Ft). Reszelj rá Spar-trappistát (~38 Ft). Mikrózd olvadásig (1-2 perc). Tálalás: minden albérlet elengedhetetlen kellékében, más nagyanyjának tányérjában.

Az elmúlt napokban a Trógerkonyhán a szerző eredeti elhivatottságának megfelelően az irodalom fonódott össze a gasztronómiával: elkészült az „Arany János borsós gombafőzelék rizspempővel”. Így indul: „Tervezd el a gombapörköltet! Vásárolj! Apríts, moss, szelj! Tegyél kevés olajat! Piríts hagymát! Kezdjen el odaégni. Tegyél hozzá még olajat, ezen a ponton felejtsd el, amit a recept írt.”

S hogyan lesz ebből elfogyasztható vacsora? A továbbiakért érdemes lesz majd rákeresni a Barna-féle Trógerkonyhára!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!