Székesfehérvár

2013.05.07. 15:57

Térdig ér a gaz, a fű - mikor kaszálják le?

A szokatlan időjárás miatt két hét alatt félméteresre nőtt a fű, a gaz Székesfehérváron. A Városgondnokság a 180 embere mellé vállalkozókat is bevonhat, hogy úrrá legyen a helyzeten.

Házi Péter

- A város több temetőjébe is rendszeresen járunk az elhunyt hozzátartozóink miatt és a legtöbb helyen sajnos azt tapasztaltuk, hogy térdig ér a gaz, jobb esetben a fű - kereste meg lapunkat Osztotics István, aki reményének adott hangot, miszerint a fűnyírás nem lehet pénzkérdés, elhunyt szeretteink nem ezt érdemlik.

A Csutora temető esetében több olvasónk is felvetette azt, hogy a sírok között eddig senki nem nyírta le a zöldet, így személyesen is meggyőződtünk, mi a helyzet a temetőben. Nos, a temető főközlekedési útjai mellett már lenyírták a füvet, de a sírok között valóban sok helyen térdig ér a gaz.

"Azért írok Önöknek, mert szeretném, ha segítenének megtudni, miért nem nyírják a város közterületein a füvet. A gaz a város legtöbb részén már 40-50 centis, hetek óta nem nyírták a területeket, ám érdemi magyarázatot  nem ad a Városgondnokság. Csak olyasmit, hogy "hosszú volt a tél", "ütemterv szerint haladunk", és természetesen a "kérjük türelmét". - fogalmazott egy másik olvasónk, Szele Bálint.

- Természetesen mi is tisztában vagyunk a problémával. Az okok között sajnos az időjárást kell keresni: amíg máskor már április elején, tizedike körül el lehetett kezdeni a fűnyírást, most erre nem volt lehetőség: hirtelen kezdett el nőni minden, gyakorlatilag egy-két hét alatt negyven-ötven centiméteresre megnőtt a fű, miközben április elején még igen hideg volt - mondta olvasóink panaszával kapcsolatban Bozai István városgondnok, aki kiemelte, a Városgondnokság irányításával jelenleg 180 ember dolgozik a kaszáláson, ezek egy része közmunkás.

Baki Lajos és a Városgondnokság munkatársai kedden a Halesz-parkban nyírták a füvet (Fotó: Lovász Lilla)

Nyolc nagygéppel, negyven kézikaszával vonultak ki a város különböző területeire, kedden a Halesz parkot és környékét, a Nagyszombati utat, illetve a Palotavárosban a Hübner és Gánts Pál utca környékét hozták rendbe. A temetőkben eső esetén - amiből nem kevés volt - szüneteltetik a fűnyírást, ugyanis ha a levágott fű ráragad, rászárad - különösen a márvány - síremlékekre, azt szinte lehetetlen nyom nélkül leszedni. A Csutora temetőben is ez történt: elkezdték a nyírást, az eső miatt abbahagyták, de jó idő esetén folytatják.

- A hirtelen mindenütt magasra nőtt fű miatt vállalkozók bevonásáról tárgyalunk. A város legtöbb pontján május 10-ig az első kaszálás lezajlik, ezt követően pedig a tervek szerint május végére végzünk a második kaszálással. Nyáron jelentősen lelassul a fű növekedése, ezért akkor már jóval könnyebb lesz a zöld kordában tartása - fogalmazott Bozai István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!