Székesfehérvár

2015.02.16. 10:36

Teljes lezárás a Várkörúton (frissítve)

Székesfehérvár – A reggeli csúcsforgalmat okosan megvárták a lezárással, ám délután már látszott: május végéig új utakat kell keresnünk.

Buthy Lilla

Valamit valamiért. Lesz szép, sima aszfalt, középen fasor és felújított Várkörút. Ám amíg addig eljutunk, addig bizony új kerülőutakat kell keresnünk a városban, miután lezárták a Várkörút Rákóczi és Szekfű Gyula közti szakaszát. A belvárosi kis utcákba így május végéig a kétirányúvá alakított Watthay és Kígyó utcán juthatnak be a lakók, a Várkörút ezen szakaszán hosszirányban így nem hajthatunk át. Az már tegnap délután is látszott, hogy sokan a Szekfű Gyula utca környéki panelházak között próbálnak valahogy úticéljuk felé lavírozni, de tumultuózus jelentek alakultak ki a Széna tér és a Berényi utca találkozásában is. Aki teheti, használja a Palotai utat, reméljük, a nyárelőig elbírja az újabb rázúduló forgalmat!

A lezárt útszakaszon a hosszirányú áthaladásra egészen május végéig nem lesz lehetőségünk (Grafika: Molnár Artúr)

Habár az előzetes közlemény szerint hétfőn már reggel nyolc órakor lezárták volna a Várkörutat, előrelátó módon ezt csak a csúcsforgalom után tette meg a rendőrség és az út felújítását végző kivitelező: kilenc óra tájban előbb a Kígyó, majd a Watthay utcák forgalmát változtatták meg kétirányúvá, majd déltájban a Várkörút szóban forgó szakaszának mindkét végére kikerült a terelőtábla.

A már említett két kis utca, a Watthay és Kígyó szolgál majd egészen május végéig arra, hogy a belvárosban, az Országzászló téren, a Lakatos, a Rózsa és a Marosi Arnold utcában lakók bejuthassanak otthonaikba, illetve, hogy a Várkörúton lévő ingatlanok valahogyan megközelíthetőek legyenek. A lezárt szakaszon a hosszirányú áthaladásra egészen május végéig nem lesz lehetőség, s a parkolást is korlátozzák majd szakaszosan.

A felújítás után jelentősen változik a látvány: az utcát középen a harmincas éveket idéző fasor választja mad ketté és a jelenlegi két sáv helyett irányonként egy-egy sávon haladhatunk. Májusban azonban még nem lesz vége a felújításnak: akkor következik a Várkörút Budai útig tartó szakaszának felújítása.

Délután négy óra után már igencsak érzékelhetni lehetett a lezárás hatását. Olyannyira, hogy a Berényi út és a Széna tér sarkán a jelzőlámpák helyét rendőrök vették át. Ők segítették a gyorsabb áthaladást, ami azért nem volt zökkenőmentes. Gyakorlatilag teljes káosz lett úrrá a kereszteződésen: dudálás, kiabálás, rendőri jelzés figyelmen kívül hagyása, és sokszor teljes értetlenség. Így vagy úgy, de körülbelül másfél óra alatt apadni kezdett az araszoló autósok létszáma.

Az autósokon kívül főképp az üzleteket, ügyvédi irodákat, magánpraxisokat érinti a Várkörűt több hónapon át tartó lezárása. Abban minden általunk megkérdezett boltos sérelmezte, hogy nem értesültek kellőképp a felújításról. Volt, aki szerdán este a közösségi oldalt böngészve figyelt fel az őt is nagyban érintő információra. Az egyik pékség tulaja elkeseredetten nyilatkozott lapunknak, azt mondta, nagy valószínűséggel be kell zárniuk a boltot, amíg tart a felújítás, nagy lesz a jövedelemkiesés. A legnagyobb gond Varga Tiborné Judit szerint, hogy a szállító nem fog tudni bejönni a bolthoz. A szomszédos fodrászatban dolgozók a korlátozott parkolási lehetőségeket említik. Babos Erzsébet úgy véli, lehet, hogy emiatt kisebb lesz a forgalom, mert az emberek kényelmesek és hozzánőttek az autójukhoz.

Horváth Ildikó a virágüzlet tulajdonosa kérdésünkre elmondta:

- Én ígéretet kaptam az önkormányzattól arra, hogy az árumat továbbra is folyamatosan szállíthatom. Megkérdeztem, hogy a vevők be tudnak-e jönni, ha mondjuk egy nagyobb temetésre rendelnek, azt válaszolták, hogy célirányos forgalom a Kígyó utcán keresztül bejöhet a Várkörútra, tehát ideállhat a vevő a virágüzlet elé.

A tulajdonos legnagyobb aggálya, hogy a május végéig tartó felújításba beleesik a nőnap, a húsvét, a ballagás és az anyák napja is, tehát a félév teljes bevétele. Nem tudja kiszámolni a selejtet, nem tud tervezni.

- Arra is kaptam ígéretet, hogy a bejutást biztosítják az üzletekbe, de az én boltom lépcsős, ami kint kezdődik, pallóról pedig nem tudunk berepülni. Óriási probléma lesz ez. Én már most közzétettem a közösségi oldalamon, hogy ingyenes kiszállítást vállalok, muszáj berendezkedni a kialakult új helyzetre.

Az üzlet tulajdonosa arra is kitért, hogy a munkagépek már most a Várkörúton állnak, a szegélyköveket pedig a parkolózónába pakolták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!