Székesfehérvár

2010.08.16. 02:29

Szent István öröksége mai életünkre is lefordítható

Székesfehérvár - Szent István a halála előtt, 1038. augusztus 14-én ajánlotta fel koronáját és nemzetét Máriának. A fogadalmat a megyés püspök szombaton újította meg.

Történelmünk során életünket ennek a hagyománynak a tanításához igazítottuk, így ha volt is nehézségünk bőven, mindig volt lehetőség a felemelkedésre. Spányi Antal püspök hangsúlyozta: egyetlen nép fiainál sem lettünk alábbvalók, sőt. Sokakat, nálunk lélekszámban nagyobbakat is gazdagítottunk eredményeinkkel. Minden magyar büszke kell, hogy legyen erre a múltra, s megbecsülje ezt az örökséget, mely ma is aktuális. Merni kell vállalni a nemzet érdekeinek képviseletét, akár más érdekekkel szemben is.

- Nekünk is a magyar érdekek - a családok, a fiatalok, az idősek - mellett kell kiállnunk. Nem mások ellen, de a saját érdeket sosem felejtve - mondta a püspök. - Meg kell találni a módját a családok megfelelő támogatásának, megélhetéshez jussanak, a fiatalok tudjanak családot alapítani és gyermeket nevelni.Tudnunk kell megbecsülni az időseket. Ki kell állni az erkölcsi értékek mellett, szembe szállva mindazzal, amit ma divatosnak állítanak a fiatalok elé. El kell fogadtatni, hogy áldozatot hozzunk nem csak magunkért, de a határainkon belül és kívül élő magyarjainkért is. Olyan embereszményt kell felmutatni, ami modern, példaszerű, de amelytől nem idegen a múlt értéke, e kettőt ötvözni tudja. Értéknek kell tekintenünk az összefogást. Ebben Székesfehérvár múltja miatt elöl kell járnunk - fejezte be a főpásztor.

A III. Béla Lovagrend lokálpatrióta missziót vállalt a Nemzeti Emlékhelyen, három augusztusi szombaton a megyei múzeumok igazgatóságával kötött megállapodás szerint idegenvezetést tart. A lovagrend kezdeményezése a koronázási palást rekonstrukciójának elkészítése és felszentelése. A Nemzeti Múzeumban őrzött eredeti koronázási palástot 1031. augusztus 15-én ajándékozta Szent István királyunk és Gizella királynénk a székesfehérvári Koronázó Templomnak. Balogh Ibolya, a megyei közgyűlés elnöke és Demeter Zsófia múzeumigazgató beszéde után Németh Imre kanonok szentelte meg a palástot, amelyet a Székesegyházban helyeztek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!