Székesfehérvár

2014.10.15. 14:20

Széna Egyesület a Családokért - A segítség öröklődik

Székesfehérvár - Egy játszótéren kezdődött minden, azzal hogy a telepen élő anyukák nem elégedtek meg a húsz évvel ezelőtti lehetőségekkel. Többet akartak nyújtani a felnövekvő generációnak, és többet is nyújtottak.

Sebestyén Lilla

A Széna Egyesület a Családokért 1995 óta sok mindent megélt. Voltak hullámvölgyek, nehéz időszakok, de végül mindent meg tudtak oldani. Az elmúlt idő és a boldog családok bizonyítják, hogy szükség van a munkájukra. A munkára melynek ötlete két évtizeddel ezelőtt fogalmazódott meg néhány, a Palotavárosi lakótelep szívében élő anyukában, azon a játszótéren, amelyet ma Családok Ligetének hívnak.

- Emlékszem, itt ültünk és azon szörnyülködtünk, hogy egyes szülők, hogyan bánnak a gyermekeikkel. Akkor döntöttük el, hogy ez ellen tenni kell valamit. Fel kell nyitni a szemeket! - mondja el Elekes Péterné Zsuzsa, volt vezetőségi tag, alelnök és egyben alapító, akivel a történet helyszínén beszélgetek.

- Rendezvényekkel, programokkal próbáltuk formálni a szülők, gondolkodását, aztán később ez a dolog kibővült. Mindig igyekszik az egyesület az aktuálisan fellépő problémákra reagálni és abban segítséget nyújtani, most már lányom Bálesné Elekes Rita vezetése alatt - mesél tovább Zsuzsa.

Elekes Péterné Zsuzsa és lánya, Bálesné Elekes Rita a Széna Egyesület a Családokért motorjai (Fotó: Molnár Artúr)

Mint megtudom a Széna Egyesület ezért is különleges: A tagság anyáról lényegében leányra száll és ez esetben a vezetés is. Persze ahogy azt a két hölgy is leszögezi ez nem egy kőbe vésett dolog, egyszerűen így alakult.

- Én már ebben nőttem fel. Láttam, hogy édesanyám mennyit tesz a közösségért és gyakorta magam is besegítettem neki. Hasonlóan van ez most a saját gyermekeimmel, számukra is természetessé vált a karitatív munka. Hozzá tenném, ez mind nem is menne nélkülük. Arra nem vennék mérget, hogy a következő egyesületi elnök is majd az én gyermekeim közül fog kikerülni. Sőt, azt szeretném, ha maguk útját járnák. De itt van előttük egy lehetőség, amivel ha szeretnének, élhetnek. - mondja el Rita, aki még azt is hozzáteszi: Biztosra veszi, hogy ha aktívan nem is tevékenykednek majd csemetéi az egyesületben, a szociális érzékenységük, a társadalmukért való felelősségvállalás amelyet lényegében az anyatejjel együtt szívtak magukba megmarad egész életükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!