Székesfehérvár

2014.09.19. 21:20

Széles körű összefogás a bazilika felújításért

Székesfehérvár - Nagy riadalmat keltett július elején, amikor nagy darabokban kezdett hullani a vakolat a bazilika homlokzatáról. Azóta kiderült, hogy nagyobb a baj, mint azt első pillanatban gondolták.

Munkatársunktól

Tragédiával ért volna fel, ha a tetőszerkezet tovább csúszik, és beszakítja a bazilika mennyezetét – emlékezett vissza a nyár eleji állapotokra Spányi Antal megyés püspök tegnapi sajtótájékoztatóján. Szerencsére a bajt idejében felismerték, a tető szerkezetét már stabilizálták, és várhatóan a napokban aláírhatják a szerződést a tervezővel, aki az erre kiírt pályázatot elnyerte. A jelenlegi számítások alapján a tetőszerkezet felújítása 500 millió forintba kerül.

Zemlényi Katica. Fotó: ÖKK

A székesegyház megromlott állapota megrendítette a város hívő és nem hívő lakosságát, így sorra jelentkeztek a püspökségen a segíteni szándékozók. A Vízivárosi hívek egymillió forintot gyűjtöttek, az ifjú Ocskay Gábor Emléktornán elárverezett mezekből 700 ezer forint gyűlt össze, most Fehérvár művészei fognak össze, jótékonysági hangversenyt szerveznek. Zemlényi Katica, a Vox Mirabilis Kamarakórus karigazgatója a arról számolt be, hogy szeptember 27-én 19.30 órakor csendül fel a bazilikában Vivaldi Glória című műve, amit Dobszay Péter vezényel. Közreműködik Zemlényi Eszter és Balogh Eszter, valamint a Vox Mirabilis Kamarakórus.

Spányi Antal megyés püspök arról is beszámolt, hogy a Székesfehérvári Egyházmegye és a város közösen Európai Uniós pályázatot nyújt be egy átfogó rekonstrukciós tervre, ami magába foglalja a székesegyház környékének felújítását is egészen a megyeházáig. Mindemellett szívesen fogadnak minden további felajánlást a honlapjukon látható számlaszámra, amit a bazilika felújítására nyitottak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!