Jégkorong

2017.10.14. 11:01

Nem bírták el a sok hátrányt – Kikapott az AV19 csapata a Graz-tól

Az Erste Bank Eishockey Liga 11. fordulójában a Moser Medical Graz 99Ers vendégeként korcsolyázott jégre a Fehérvár AV19 jégkorong csapata.

Ferencz Balázs

A fiatalok, Reisz Áron (balra kékben) és Szabó Krisztián is nagy elánnal harcoltak Grazban

Fotó: Nagy Norbert

„Nem szabad könnyű gólokat adnunk az ellenfélnek, Csak így nyerhetünk.” – jelentette ki az elutazás előtt Benoit Laporte, a Fehérvár AV19 vezetőedzője. A francia-kanadai tréner arra is rámutatott, hogy az utóbbi időben idegenben nem a saját játékát játszotta a csapat, ezért csúsztak be hibák, s ezért jöttek a vereségek. Az edző Grazban azt az agresszív játékot szerette volna viszontlátni, mint amit kedden az Érsekújvár ellen mutattak a srácok a Visegrád kupa negyeddöntőjében. Azért is fontos volt, hogy pontokkal térjen haza Stájerországból a Fehérvár, mert egy esetleges győzelemmel maga mögé utasíthatta a grazi Kilenvenkilenceseket.

Káprázatosan indult a meccs a grazi Merkur Eisstadionban. Az EBEL talán leggyorsabban szerzet góljával szerzett vezetést a Fehérvár: nyolc másodperc (!) kellett, hogy Erdély Csanád bevegye Höneckl ketrecét. A villámrajt után aztán az első harmad nagy részét emberhátrányban volt kénytelen tölteni. Laporte-mester fegyelmezett játékot kért legényeitől, a bírókettős azonban sorozatos kiállításokkal törte le a fehérváriak lendületét. A kék-fehérek nem is viselték el az emberelőnyös nyomást, a 6. percen Oberkofler avatta fel az Európában, az EBEL-ben, s egyben a Fehérvár kapujában debütáló kapus, MacMillan Carruth ketrecét, 1-1, majd a 10. perc elején – ugyancsak fórból – Setzinger volt eredményes, 2-1. A jó iramú mérkőzésen mindkét csapat keményen küzdött az újabb gólért, öt perccel a harmad vége előtt Erdély előtt nyílt százszázalékos lehetőség, de kimaradt.

Megnyomta a középső játékrész első perceit a Fehérvár AV19, ám a negyedik percre átvette az irányítást a Graz, végül Brophey kékvonalas lövése akadt be Carruth kapujába. Luttinent büntették a játékvezetők, majd Setzinger gáncsolta el LoVecchiot, így négy a négy ellen folytatódott a játék. A legnagyobb helyzet aVolán kapuja előtt adódott, Higgs lövése a kapuvasról vágódott le, majd Luttinen hagyott ki egy ziccert már előnyben. Ismét szórták a zebramezesek a fehérvári játékosokat, Carruth bravúrjaira volt szükség. A 36. percben játszhatott először teljes emberelőnyben a Fehérvár, s ez gólt szült. Amikor éppen kiegészült a Graz, Jyrkkiö passzolt Hári elé, aki nem is hibázta el a ziccert, 3-2.

A fiatalok, Reisz Áron (balra kékben) és Szabó Krisztián is nagy elánnal harcoltak Grazban
Fotós: Nagy Norbert

A záró periódusban tovább kozmetikázták a statisztikát a bírók, egy páros büntetés után LoVecchiot küldték ki, s a Graz ezt is gólra váltotta. A mostanában ügyeletes stájer gólvágóként jeleskedő Setzinger második találatával vezetett 4-2-re az osztrák egylet. Az újabb grazi tüske megfogta a Volánt, s alig négy perccel később Ograjensek mattolta Carruth-ot, 5-2. a rengeteg kiállítás megpecsételte a fehérváriak sorsát, pont nélkül maradtak a 99Ers otthonában, vagyis nem sikerült felzárkózni. Vasárnap 17.45-kor az Innsbruck érkezik.

JEGYZŐKÖNYV

MM Graz 99Ers-Fehérvár AV19 5-2 (2-1, 1-1, 2-0)

Graz, 1822 néző. Vezette: Grumsmen, Lemelin (Gatol, Jensen)

Graz: Höneckl – Laakso, Unterweger, Buzzeo (2), Higgs (1), Nixon – Strohmeier, Carlsson, Oberkofler 1(ee), Brophey 1 (1), Woger (1) – Petrovitz, Weihager, Setzinger 2(mindkettő ee), Ograjensek 1, Zusevics – Soritz, Pirmann, Zierer, Natter.

Vezetőedző: Doug Mason.

Fehérvár AV19: Carruth – Manavian, Harty, LoVecchio, Music, Sárpátki – Uotila, Vidmar, Luttinen, Latendresse, Vizi – Stipsicz, Szabó D., Erdély 1, Hári 1 (1), Vincze P. – Jyrkkiö (1), Szabó K., Reisz, Kiss Zs.

Vezetőedző: Benoit Laporte

Kiállítások: 6 illetve 22 perc Kapura lövések: 45-29​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában