Székesfehérvár

2014.03.26. 19:50

Számba vett műemlékek

Székesfehérvár - Négy megyét érintve folytatódik a Székesfehérváron indított műemléki topográfiai projekt.

Klecska Ernő

Műhelykonferenciát szervezett az Agóra Vidékfejlesztési Alapítvány a Társadalmi vállalkozás fejlesztése a műemléki topográfiai feladatok ellátására elnevezésű projekt keretében tegnapelőtt a Fehérvári Civil Központban.

- A tervszerű műemléki topográfiai tevékenység Magyarországon az 1950-es évek elején vette kezdetét és sajnálatos módon az 1980-as évek folyamán gyakorlatilag elhalt - mondta Entz Géza művészettörténész, az Alapítvány a Magyar Műemléki Topográfia Támogatására szakmai tanácsadója. Alapítványunk azon munkálkodik, hogy a műemlékvédelem állami felelőseivel és a tudományos közösséggel együttműködve a mai kor követelményeinek megfelelően újraindítsa ezt a folyamatot tette hozzá.

A műemléki topográfia hasznosítói az örökségvédelem intézményein kívül többek között a környezet-, természet- és tájvédelem, a várostervezés, városrendezés, a település- és vidékfejlesztés, ezen belül ingatlangazdálkodás, közművelődés, oktatásügy, idegenforgalom különböző szakterületei, a műemlék-tulajdonosok. Fejér, Veszprém, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén megye műemléki topográfiájának feltérképezése részét képezi az Agóra Vidékfejlesztési Alapítvány újszerű, innovatív foglalkoztatási programjának, amelynek során a munkanélkülivé vált speciális, műemlékes tudással bíró szakembereket visszavezeti a munka világába. A 2009-ben, Enzt Géza szerkesztésben megjelent, a város műemléki topográfiájáról szóló kötet több mint 500 objektumot dokumentál.


Szükséges továbbá, hogy a dokumentációkat idegen nyelveken elérhetővé tegyék a szakemberek Fotó: Koppán Viktor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!