Székesfehérvár

2009.09.10. 02:28

Parádés premier idén is

Székesfehérvár - A cirkuszlegenda ismét Fehérváron! Hűségkártyás kedvezménnyel a premier tegnap volt.

Móré Erzsébet

Parádés jubileumi műsorral örvendeztette meg a közönséget a megalakulásának 15. évfordulóját ünneplő Magyar Nemzeti Cirkusz. A tegnap esti premierre lapunk előfizetői a Hűségkártyával kedvezményesen válthattak jegyet. A cirkusz szeptember 13-áig tartózkodik Fehérváron: az előadások hétköznap este hatkor, szombaton délután háromkor és este hatkor, vasárnap délelőtt 11-kor és délután háromkor kezdődnek. A várakozás moraját elnyomja a zenekar pattogó muzsikája, még negyedóra van, hogy a varázslat megkezdődjön. A porond így sem üres, kétpupún tevegelhetnek a gyerekek. 
Aztán kigyúlnak a fények, kezdődik a Magyar Nemzeti Cirkusz jubileumi előadása. Richter Flóriáné az első szám: szabadidomítás lovakkal. Flórián hófehér frakkban középen, mosolyog, beszél hozzájuk. Azt mondják a legszebb és egyben legnehezebb szabadidomítás ez a produkció: háromszor három ezüstös színű arab telivér először három fonatot készít, majd a háromból lesz egy nagy - mindez a zene ritmusára. Christian Folco, az olasz bohóc következik - mint mindig, a nézők közül választ partnert, közben a háttérben már készülődik a Mátrix csoport: produkciójukhoz tekergetjük a fejünket, a magasban, a hintán végzik lélegzetállító mutatványukat. Ifjú zsonglőrnek tapsolunk ezután, majd Robert Stipka foglalja el a porondot hollófekete holland frízlovakkal és három tevével. Ló és teve együtt szintén a ritka produkciók egyike.

S fokozódik az izgalom, a manézst ellepik a hüllők: messziről is borzongató, amit Karak Khavak művel a nílusi krokodilokkal, dél-amerikai aligátorokkal, a mambákkal - és az indiai kobrákkal. Hogy lehet ezekkel ilyen bensőséges barátságot kötni? Elképesztő... ráadásul egy ifjú hölgy is van a dologban, üvegkoporsóba fekszik, s partnere megpakolja kígyókkal, skorpiókkal (igen!) utána fejükön sétáltatnak egy-egy madárpókot. A szünet előtti utolsó számnak az a címe: Állatkavalkád - ki hinné, hogy tizenhét állat egyáltalán elfér a porondon, ráadásul olyan kedves böhöm van középen, mint Szandra, a négy és fél tonnás, harminchárom esztendős (elefántéknál a legszebb leánykor!) elefánthölgy. De vannak itt tevék, vágtájuk nyomán fűrészpor száll a levegőben. Majd rácsokkal kerítik körbe a porondot, jön Dominik Gasser, az Oroszlánkirály... A mozgalmas műsort Richter Flórián lovasakrobata csoportjának híres Monte Carlo-i produkciója zárja. No és a vastaps.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!