Székesfehérvár

2015.08.21. 11:24

Ezt az új, fontos utat tervezik: a Palotavárosnak, Feketehegynek és Maroshegynek is segítene

Székesfehérvár – Látva az elkerülő út elválási csomópontjának hatalmas munkáit, olvasónk vetette fel: miért nem épül lehajtási lehetőség a Bakony utca, a Palotaváros felé? Mint megtudtuk, egy lehajtó ugyan épül, de az egyelőre a semmibe vezet, merthogy a Bakony utcával nem kötik össze az elkerülőt.

Házi Péter

A Fehérvárt nyugatról elkerülő út harmadik ütemének építése miatt egy ideje terelés van a már meglévő elkerülőn. Az autósok láthatják, milyen  bonyolult elválási csomópontot építenek itt ki. Sőt, már látható annak a lehajtónak is a nyomvonala, amelyik a Palotaváros, pontosabban a Bakony utca irányába épül. Ez a lehajtó azonban egyelőre a semmibe vezet majd, hiszen az elkerülő út építésének projektje nem tartalmazza az út továbbépítését a Bakony utcáig.

Olvasónk, aki hangsúlyozta, nagyon örül, hogy  a 8-as útig ér majd az elkerülő, arra kíváncsi, van-e esély, hogy belátható időn belül megépüljön a Bakony utcai összekötés? Ennek megvalósulásával ugyanis el lehetne kerülni azt a sokak által hibának tartott megoldást, hogy a  meglévő elkerülőről  az Úrhida felé vezető útnál sem tudunk lehajtani, illetve onnan felhajtani. (Annak idején egy előírásra hivatkozva nem épült meg Úrhida felé a lehajtó: három kilométerenként nem lehet lehajtót építeni gyorsforgalmi úton. Később aztán felmerült, hogy ha itt egy benzinkutat építenének, arra hivatkozva már meg lehetne valósítani a kihajtást, ám az ötletből azóta sem lett semmi.)

Nagy erőkkel zajlik a régi elkerülő és az új szakasz elválási csomópontjának építése, itt lesz egy ág, ami a Bakony utca felé vezet. Egyelőre a semmibe

Székesfehérvár közlekedési koncepciójában is szerepel, illetve nagyjából hat évvel ezelőtt  Feketehegy képviselője, Szigli István is felvetette egy olyan út megépítésének szükségességét, ami a szóban forgó Bakony utcánál háromfelé ágazna: az egyik ág Feketehegy felé, a másik Maroshegy irányába, a harmadik pedig a belváros felé menne. Az út nyomvonalára az önkormányzat korábban tanulmánytervet készíttetett, s amint a polgármesteri hivataltól megtudtuk, a Helyi Építési Szabályzatba be is került a nyomvonal a szükséges útszélességekkel. Kérdésünkre, miszerint van-e remény arra, hogy az út belátható időn megépül, a következő választ kaptuk:

„A Bakony utca kikötése az elkerülő útra nagyon fontos közlekedési kérdés,  megvalósítását mindenképpen szeretné elérni Székesfehérvár önkormányzata. Éppen ezért az elkerülő úton a most épülő csomópontot is úgy alakítják ki, hogy – ha elkészül – a városi út rácsatlakozhasson. Az önkormányzat jelenleg a források felkutatását végzi, hiszen a nagy volumenű fejlesztést a város saját erőből nem tudja megoldani. A másik fontos kérdés ennek kapcsán az, milyen fejlesztési tervei vannak a tulajdonosoknak az Alsóvárosi réttel.  A legjobb az lenne, ha önkormányzati tulajdonba kerülhetne a teljes terület és egy komplex fejlesztés valósulhatna meg, több belső csomópontot tehermentesítve és gyorsabb kapcsolatot teremtve Palotaváros és az ipari parkok között.”

 

Körforgalomban válnak el egymástól

Sokan meglepődnek majd, amikor elkészül az új, a várost valóban megkerülő szakasz, ugyanis a régi elkerülő „közepén”, a szennyvíztisztító telepnél megépülő elválási csomópont egy  nagy körforgalmat is tartalmaz. Ha valaki esetleg elrontotta az irányt, itt  vissza tud majd fordulni, illetve, ha majd valamikor megépül a Bakony utcai összekötés, a város irányába is el tud jutni. Óriási jelentősége lenne az elkerülő melletti „szervízútnak”, mert így a palotavárosiak, a maroshegyiek és a feketehegyiek is kapnának egy új kijutási lehetőséget a városrészből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!