Székesfehérvár

2009.06.12. 02:28

Nincs pénz lakóotthonok kialakítására, pályázat sem volt

Székesfehérvár - A megyei önkormányzat Erzsébet utcai otthona leromlott állapotú, a 39 ellátottat elköltöztetnék, zömüket Polgárdi-Tekerespusztára. Ők azonban maradnának.

Tribolt Lajos

Farkas László fordult szerkesztőségünkhöz, mivel őt és társait a fehérvári szociális otthonból Polgárdi-Tekerespusztára kívánják áthelyezni.

Az Erzsébet utcában működő intézmény a megyei önkormányzat Integrált Szociális Intézménye része. Enyhe értelmi fogyatékosok, mozgáskorlátozottak élnek itt. A gondozottak elmondták, hogy vannak, akik 14-17 éve élnek itt. Sokuknak saját bútoraik vannak. Legfőbb baj azonban az, hogy a polgárdi intézet a lakott településtől távol van. Itt, Székesfehérváron egyedül tudnak közlekedni. Posfai Anita például a háromkerekű székével el tud menni boltba, ide-oda. Ez a másik helyen megoldhatatlan. Ő is és mások is mutatják az oklevelüket - internet-használatból vizsgáztak, szeptembertől informatikát tanulhatnának. Polgárdiból az is megoldhatatlannak tűnik.

A megyei közgyűlés a tavalyi év végén fogadott el egy intézkedési tervet. Ebben szerepel a többi között az is, hogy az Erzsébet úti kihelyezett részleget ki kell válltani, a gondozottak új helyre kerülnek. Az integrált intézmény vezetője, Szilasy Katalin lapunknak elmondta, az épület rossz állapotban van. Elöregedett a fűtésrendszer, a villamos hálózat, rossz állapotban vannak a vizeshelyiségek, néhol gombásodnak a falak. A szakhatósági ellenőrzéseknél mindig megállapítják, hogy elkeserítőek a körülmények. Két lehetőség lenne. Vagy az épület teljes felújítása vagy lakóotthonok kialakítása. Az önkormányzatnak egyikre sincs pénze, ilyen célokra pedig nem írtak ki pályázatot.

Az ellátottak belső foglalkoztatását már januárban megszüntették. Most egyenként beszélgetnek el velük, meghallgatva, kinek milyen igénye van. Adott esetben ugyanis megoldható, hogy a családjukhoz közelebbi otthonba kerüljenek, valamint az is, hogy kétágyas szobát kapjanak az élettársak. A folyamat kulturáltan zajlik. Ám a legtöbb gondozott maradna.

Már három éve szóbakerült, hogy Polgárdi-Tekerespusztára kerülnek, akkor az állampolgári jogok biztosához fordultak. Lenkovics Barnabás írta: A megszokott városi környezetből történő kiemelés nem szolgálná az ellátottak rehabilitációját, sőt számos hátrányt hordozna magában, visszalépést jelentene...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!