Székesfehérvár

2009.07.09. 02:29

Névre szóló véradás

Székesfehérvár - Rokonok, barátok adták össze olvasónk hozzátartozója számára egy súlyos műtéthez szükséges vért. Mégis egy napot halasztódott a beavatkozás.

Móré Erzsébet


Akár személyre szólóan is adhatunk vért, amit csak konkrét céllal használhatnak fel
Fotó: FMH-illusztráció

- Amikor megtudtuk, hogy műtétre lesz szükség, a budapesti intézményben azt a tanácsot kaptuk, hogy - mivel rendkívül ritka vércsoportról van szó - próbáljunk magunk is gyűjteni , nehogy vérhiány miatt maradjon el az operáció - meséli olvasónk. - Az egész rokonság, barátok, ismerősök, az ország minden részéből elmentek a helyi vérellátókba, összesen harmincnégyen adtunk vért. Végül egy napot mégis halasztódott a műtét, az Országos Vérellátó Szolgálat egyik vezetőjétől azt a választ kaptuk, valószínűleg az intézmények közötti kommunikációs zavar okozta a késedelmet. Igazából nem is panaszkodni szeretnék, csak megtudni: valóságos-e, hogy van címkézett vér, vagy csak becsapás az egész? - kérdezi olvasónk, aki nevét azonban nem szeretné az újságban viszontlátni.

A kérdés azért is aktuális, mivel nyár van, s a szabadságolások miatt a szokásosnál kevesebben adnak vért. (Ennek ellenére azonban - információink szerint - a megyei kórházban vérhiány miatt nem maradt el műtét. Véradókat persze állandóan várnak, leginkább az RH negatív vér-ből csökken a készlet gyorsabban, ugyanis ez a ritkább vércsoport.)

Visszatérve olvasónk kérdésére: megtudtuk, hogy valóban létezik címkézett vér - hivatalosan irányított véradásnak nevezik -, amikor konkrét személynek adnak vért akár rokonok, akár idegenek. Ilyen esetben egy többoldalas nyomtatványt töltetnek ki a véradókkal, ezen szerepel, kinek, milyen céllal adják vérüket, azt mely intézményben mikor használják fel. Még azt is tartalmazza a kérdőív, hogy ki a beteg kezelőorvosa, illetve, hogy a donorok milyen kapcsolatban (rokoni, baráti, hozzátartozói, semleges) állnak a beteggel. A véradóknak nyilatkozniuk kell arról is, hogyha vérük nem alkalmas az adományozott betegnek, azt felhasználhatják-e más rászorulónál. (Ebbe gyakorlatilag kivétel nélkül beleegyeznek a véradók.) Mindennek azért van jelentősége, mert hiába a jószándék, ha a vér nem megfelelő - s ez bizony gyakran megtörténik.

Az így, irányítottan levett vért teljesen külön kezelik, s a nyomtatvány egy példánya a beteghez kerül, a másik a vért kíséri. Egyébként a műtétek jelentős részénél - például vakbélműtét, epeműtét - kevés a vérigény. Az olyan nagy beavatkozások, mint a csípőprotézis-műtétek viszont akár két-három egységnyi vért is igényelnek. Egy egység 480 milliliter, vagyis nem egészen fél liter mennyiség. Súlyos baleseteknél is jelentős a vérigény, lehet akár három-négy egységnyi is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!