Székesfehérvár

2009.01.06. 03:29

Nem kell kapkodni a gázártámogatás igénylésével

<b>Székesfehérvár</b> - Eddig mindössze néhány száz, gázártámogatásról szóló határozat érkezett be a Széphőhöz, ám ez nem gond, hiszen a jövő évi támogatás a februárban kiadott, januárra vonatkozó számlákban jelenik csak meg.

Körmendi Erzsébet

Aki tavaly beadta és jogosult is lett távhő- illetve gázártámogatásra, az sem ülhet nyugodtan a fenekén, ugyanis mindenkinek újra igényelnie kell a támogatást, ha úgy véli, arra rászorul, ugyanis a törvény szerint csak egyetlen évre jár a támogatás. A Magyar Államkincstár elvileg már minden érintettnek postázta az erre vonatkozó igénylőlapokat, ám ha valaki ilyet nem kapott, akkor a kincstár honlapjáról kétféle formában is letöltheti - és kinyomtathatja - azokat. A kérelmeket továbbra is a Magyar Államkincstár székesfehérvári kirendeltségéhez kell eljuttatni, majd az elbírálás után értesíti a távhőszolgáltatót arról, jár-e vagy sem a támogatás.

A Széphő Zrt.-hez eddig - mint Pájer Sándor hőszolgáltatási vezérigazgató-helyettestől megtudtuk - mindössze néhány száz darab elbírált határozat érkezett a kincstártól, ám ez a csekélynek tűnő szám nem okoz gondot, hiszen egyrészt a határozatok folyamatosan érkeznek elektronikus formában a szolgáltatóhoz, másrészt a 2009-re vonatkozó támogatás először a február 8. körül kiküldött számlákon jelenik meg, hiszen ezek vonatkoznak a januári fogyasztásra. Akinek gondja van az igénylőlap kitöltésével, az segítséget kaphat a Széphő távfűtési részlegétől, amelyet azonban nem az eddig megszokott helyén, a Lövölde utcában, hanem a Honvéd utcai központban kell keresni, ide költözött ugyanis át a távfűtési igazgatóság.

Túl nagy sietségre azonban nincs ok, ugyanis a támogatásokat szabályozó kormányrendelet igen kései megjelenése miatt az a döntés született, hogy nem kell december 31-éig elküldeni az igénylést, elég, ha az 2009. január 31-éig beérkezik. Aki eddig elküldi a kérelmet, az visszamenőlegesen, január 1-jétől megkapja a kedvezményt, már persze, ha jár neki.

Ha valaki azonban ezen határidőt követően adja csak be támogatási kérelmét, akkor a kérelem beadását követő hónaptól jár neki a támogatás 2009 végéig. A támogatás mértéke egyébként attól függ, mekkora a jövedelme a háztartásnak, és abból hány embernek kell megélnie. Jövőre is azok a családok kaphatnak gázár- vagy távhőár-kompenzációt, ahol az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum három és félszeresét.

A távfűtött lakásokban élők esetében olyan döntés született, hogy jövedelmi helyzetüktől függetlenül, tehát még a tehetősebbeknek is jár havi 1150 forintnyi támogatás a fűtési szezon hat hónapjára, azaz 2008 októbere és 2009. március 31. között.

Az energiatámogatásról ide kattintva, a Magyar Államkincstár honlapján olvashat bővebben, ahonnan az igénylőlapot is letöltheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!