Székesfehérvár

2014.06.22. 14:06

Múzeumok éjszakája - Hangulatosra, érdekesre sikeredett az idén is - fotókkal, videókkal

Székesfehérvár - Jólesően nyugtázhattuk, hogy sokan voltak mindenütt az általam meglátogatott helyszíneken.

Szabó Zoltán

Nem lenne egyébként ebben semmi meglepő, hiszen a múzeumok éjszakáján minden évben nagy a forgatag, csakhogy ezúttal egy hatalmas „ellenféllel" kellett megküzdeni, a foci vb-vel. Nem lehet tudni persze, hogy hányan ragadtak a tévé előtt, ám az biztos, hogy végül győzött a múzeum, a programok szervezői, a házigazdák nem panaszkodhattak. Ráadásul sok férfi is inkább múzeumok, képtárak nyújtotta szórakozást választotta. Az idén a ló volt az est központi témája, és ennek megfelelően igen nagy népszerűségnek örvendett a hatalmas szabadtéri hintaló.

Nagy sikert aratott a hatalmas hintaló, amelyet a Zichy liget és a Magyar Király szálló előtti tér között állítottak fel szombaton. Fotó: Koppán Viktor

Az akár hetven hintázni vágyó befogadására képes, fából ácsolt ló egy budapesti cég alkotása, és hogy mekkora sikert aratott működés közben, azt a messzire hangzó üdvrivalgás, kiabálás is jelezte.

A témához illően a Fő utcán is lovakkal találkozhattunk. Nem igaziakkal, de a gyerekek a kis játékparipáknak nagyon örültek. Fotó: Koppán Viktor

A Fő utcán kisebb hintalovakra, ügyesen mozgó pacikra ülhettek a gyerekek Kozáry Ferenc színművész jóvoltából, a szomszédban, a Fekete Sas Patikamúzeumban pedig egyszerűen nem fértek el a látogatók. A Szabad Színháznak is meg kellett ismételnie Csodapatika című előadását.

Számos helyen várták ügyes kézműves foglalkozásokkal a gyerekeket, családokat. A Hetedhét Játékmúzeumban emellett Tészabó Júlia művészettörténész Hívjad a, hívjad a falovacskát című játékló kiállítását Kovalovszky Márta művészettörténész nyitotta meg. (Ismert, Kovalovszky Mártának is van egy hasonló szenvedélye: ő elefántokat gyűjt.)

Középen Nagy Benedek szobrászművész , Altorjay Andrással és Ötvös Ágnessel a Városi Képtárban. Fotó: Koppán Viktor

Egy kis sétával a Megyeház utcába, az Új Magyar Képtárba jutottunk, amelynek udvarán a fazekasság rejtelmeit tanulhatták a gyerekek. Fenn, a képtárban zajlott az Új magyar faló, a „titkos" összművészeti akció. Barbély Gábor például Karinthy írását adta elő, a híres Énkéről, de a jelenésére várók között Garaczi László írót is feldezhettük. A Városi Képtárban-Deák Gyűjteményben Lovak álma címmel tartottak kézműves foglalkozást, Nagy Benedek szobrászművész pedig megnyitotta a Fehérvár ló- és lovas szobraiból, kisplasztikáiból, valamint dokumentumfotókból összeállított időszaki kiállítást.

Waszlavik László A Szabadművelődés Házánál adott koncertet. Fotó: Koppán Viktor

A Szabadművelődés Házában is tárlat nyílt, mégpedig Kőnig Róbert grafikus munkáiból, Equus et mundus (A ló és világa) címmel. Ugyanot adott koncertet Waszlavik Gazember Petőfi Velorex Ullmann Mónika Szabadcsapat László. A Szent István Művelődési Ház udvarán kellemes zene szólt, akárcsak az Egyházmegyei Múzeumban, ahol finom borokat is kínáltak. Egyszóval kellemes volt a „lovas" este.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!