Székesfehérvár

2013.12.16. 14:05

Mennyi a önkormányzati lakások reális ára?

A piaci viszonyok felül, pontosabban alulírták az eladásra meghirdetett önkormányzati lakások árait Székesfehérváron.

Házi Péter

Tíz belvárosi, jellemzően a 18-19. században épült házban lévő önkormányzati lakás eladási árát csökkentették a képviselők a legutóbbi közgyűlésen. Csak néhány érdekesebb példa: a Szent István tér 11. első emeletén lévő, 24 négyzetméteres lakásért eddig 4,8 millió forintot kértek, ez mostantól 4,1 millióért keresi új gazdáját. A Várkapu utca 3. alatti felújított épület második emeletén pedig egy 48 négyzetméteres lakást kínál az önkormányzat a korábbi 11,4 millió helyett 10,8-ért. Aztán itt van egy tágas, 87 négyzetméteres lakás is a Bástya utca 1-ben, amelynek húszmilliós árát csökkentették most 18,3 millióra. A 18. században épült, három éve részben felújított épület udvarra néző, jó műszaki állapotú lakásáról van szó. Vajon a korábbi árak nem voltak reálisak?

Nos, mint Guti Pétertől, a Székesfehérvári Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, nagyjából másfél évvel ezelőtt döntött úgy az önkormányzat, hogy értékesíti azokat a belvárosi lakásokat, amelyek vegyes tulajdonú épületekben vannak, azaz, amelyekben jellemzően már a lakók a tulajdonosok, s a város csak egy-két lakás esetében bír tulajdonjoggal.

Ennek a Bástya utcai, 87 négyzetméteres lakásnak az árát például húszról 18,3 millióra csökkentette a képviselőtestület – mutatja Pintérné Zsuzsa, a Városfejlesztési Nonprofit Kft. munkatársa. A piac átírta az értékbecslők másfél évvel ezelőtt megállapított árait (Fotó: Házi Péter)

– Annak idején hivatalos értékbecslőket kértünk fel, akik megállapították a forgalmi értéket. Azóta azonban több mint másfél év telt el, és sajnos van olyan lakás, amit hatszor pályáztattunk meg, ám mégsem talált gazdára. Ezért a közgyűlésnek abban kellett döntenie, továbbra is ragaszkodjon-e az önkormányzat az eredeti árakhoz, vagy fogadja el az értékbecslők új árait, amelyeket a piac jelenlegi helyzete diktál. (A korábbi becslésnél 5-10 százalékkal alacsonyabbak) - magyarázta Guti Péter, aki hozzátette, a testület dönthetett volna úgy is, hogy eláll az eladási szándéktól és ismét bérlakásként hasznosítja a szóban forgó lakásokat. Az üres lakások fenntartása a közműszolgáltatók díjai, a közös költség miatt állandó kiadással járt volna, miközben bevételt nem hozott volna.

Így végül az a döntés született, hogy a piac aktuális állapota miatt lejjebb viszik az árakat. Nem ez az első és utolsó ilyen „csomag”, idén összesen hat önkormányzati lakás kelt el, s a tervek szerint újabb lakásokat jelölhetnek ki eladásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!