Fekete Sas és Für Elise

2018.02.10. 10:00

Martonvásár és Fehérvár is a kiváló utazási célpont a franciák szerint

A vezető francia napilap utazási tippjei közé Székesfehérvár és Martonvásár egy-egy nevezetessége is bekerült a közelmúltban.

Tóth Sándor

h

A Le Monde nevű francia napilap „Séta Magyarországon, Budától a Balatonig (Blade en Hongrie, de Buda au lac Balaton)” címmel közölt Magyarországról úti ismertetőt. A cikk írója, Alexane Pelissou először az óbudai Császárfürdő török fürdőkultúrából fennmaradt legrégebbi részét, az Irgalmasok Veli Bej Fürdőjét ajánlja az olvasók figyelmébe.

A fővárosi wellness élményt követően az újságírónő egy balatoni kirándulásra indult, de útközben betért a Beethoven emlékhelyként számon tartott martonvásári Brunszvik-kastély bejárata közelében található Für Elise Kávéházba egy könnyű ebédre. Gyugyi Péter, a kávéház társtulajdonosa örömmel és nem kis meglepetéssel fogadta, hogy csülökkrémmel megkent melegszendvicsük – a croque monsieur – egy csapásra nemzetközi hírűvé vált a francia lap hasábjain. Mint megtudtuk, a levendulaitallal kínált harapnivalóba tetszés szerint paprikás szalámit, sajtot, sonkát is tesznek, s étvágygerjesztőként baconszalonnával tekerik át.

A lap grafikája a Für Elise Kávéházat és a Fekete Sas Patikamúzeumot is ábrázolja Fotó: Facebook/Le Monde

A Le Monde munkatársa a Balatonra tartva természetesen nem kerülte el Székesfehérvárt sem. A város egyik nevezetességét, a Fekete Sas Patikamúzeumot mutatja be. Említést téve arról, hogy eredetileg egy működő gyógyszertár volt, amelynek eszköztára, illetve gyűjteménye a pálosok rendházának patikájából került ki. Az egykori berendezés tárgyai, a patikamérlegtől a különböző festett tégelyeken át megtalálhatók a patikamúzeum faragott barokk bútorzatának polcain és vitrinjeiben.

Megyénk után az utazó tudósító Veszprémet és Tihanyt kereste fel, majd a Balaton-felvidéken zárta programját. Az egyik pincészetben idézte fel azt a legendát, hogy a Szent György-hegy szőlőültetvényei (vagy inkább a nedűi – a szerk.) ihletet adtak egykor Kisfaludy Sándornak, a Balaton költőjének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!