Székesfehérvár

2009.05.21. 02:29

Lakossági fórum az emlékhelyről

Székesfehérvár - Jövő hétfőn a fehérváriak mondhatnak véleményt a nemzeti emlékhely átalakításáról, tegnap a képviselők mondták el véleményüket: elsősorban aggályaikat.

Házi Péter

- A hajó nem úszott el: nincs jogi akadálya, hogy a nemzeti emlékhely átalakítását is magában foglaló Királyi Séta projekt támogatási szerződését - a július 6-ai határidőig - alá lehessen írni - foglalta össze Bóka Viktor, Fehérvár jegyzője a helyzetet a fórumon, amelyre a megyei és a városi önkormányzat képviselőit és a szakembereket várták (akik közül nem sokan jöttek el). Hozzátette, a projekt pontos műszaki tartalmáról (hogy mi épüljön fel), meg kell egyezniük a projektgazdáknak. A megjelent építészek megfogalmazták, hiányolják a tervpályázat kiírását, s nem értenek egyet Szabó Zoltán elképzelésével. Brájer Éva, Kocsis Balázs és Kovács Péter Barnabás városi képviselők is elhibázottnak tartják a bazilika metszetének felépítését, a rommező elképzelt módon való lefedését. Warvasovszky Tihamér polgármester, Viniczai Tibor alpolgármester szerint nem szabad elveszíteni a lehetőséget, ennyi pénz soha nem állt rendelkezésre. Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke szeint egy dolgot nem lehet tenni: abbahagyni az emlékhely méltó kialakítását. Hozzátette, a kiadott engedély célja, hogy a pénz lehívható legyen, ám tavaly augusztus óta várja az átdolgozott terveket, amelyek alapján a remények szerint megvalósulhat a projekt. Ezek a tervek azonban máig nem érkeztek meg. Mint Viniczai Tibor erre reagált, a megyei önkormányzat dolga lenne a tervező díjának kifizetése.

Még több anyag a témában itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!