Székesfehérvár

2016.10.21. 18:50

Köszönetet mondtak a hősöknek - Az évfordulós megemlékezések szombaton, illetve vasárnap is folytatódnak megyeszerte

Székesfehérvár - Pénteken a város tanulóifjúsága emlékezett az 1956-os forradalomra és szabadságharcra.

B. Kiss László

Székesfehérvár és Fejér megye önkormányzata több szervezettel és intézménnyel együttműködve, több helyszínen szervezett pénteken megemlékezést az 1956-os forradalom 60. évfordulója tiszteletére. Az 56-osok terén tartott néma koszorúzást követően a Jáky József Szakgimnáziumban, majd a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolában zajlott ünnepség, míg a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai a Hotel Magyar Királynál emlékeztek a szabadságharc eseményeire.

A pénteki programok a Városház téren rendezett flashmobbal zárultak 11 iskola 1956 tanulójának részvételével. A KEMPP-ben és az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon szintén 56 hősei előtt tisztelegtek.

Így festett a városháza erkélyéről a diákok alkotta tömeg. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum tizenegy tagiskolája vett részt a pénteki villámcsődületen Fotó: Simon Erika

A pénteki fehérvári megemlékezések zárásaként kora délután a Székesfehérvári Szakképzési Centrum tizenegy tagiskolája rendezett látványos villámcsődületet a Városház téren. A szemerkélő esőben több mint másfélezer diák gyűlt össze fejük felett esernyőkkel a városháza előtt. Kezünkben Szabadság feliratú, nemzetiszín papírlapot
tartottak.

Néma koszorúzással emlékeztek pénteken a fehérvári '56-osok téren a szovjet tank által lemészárolt fiatalokra. Az emlékezés egyik résztvevője.

A Magyar Király szállónál a Ciszterci gimnázium diákjai adtak ünnepi műsort.

A népes diáksereg - Marton Dávid, a Hunyadi szakközépiskola 13. évfolyamos tanulója vezetésével - Kárpáti Zoltán: Magyar Október című versét szavalta el, majd a Vörösmarty szakképző iskola 12. osztályos diákja, László Levente a ma ifjúsága nevében mondott köszönetet 56 hőseinek.

Aki a fehérvári belvárosban jár, a Hotel Magyar Király előtt régi Csepel teherautót, korabeli löveget láthat. Továbbá 1956 eseményeit bemutató tablókat. A kiállítást, melyhez a hétvégén különböző programok társulnak, a Magyar Szív - Magyar Szó Alapítvány fehérvári fiatalokkal összefogva rendezte. A szombat, vasárnapi programok között például 1956 határon túli eseményeiről szóló kerekasztal, 56-os veteránokkal történő találkozás, a kommunizmusról szóló beszélgetés, sőt koncert is szerepel. A kiállított harci eszközök - így például a dobtáras géppisztoly - egy magángyűjteményből származnak, amint azt Kónyi-Kiss Botondtól, az alapítvány által felkért főszervezőtől megtudtuk.

A Vasvári általános iskola két tanára papírból készítette el a korabeli szovjet harckocsi mását, hogy így tegyék érzékelhetőbbé a történteket a diákok számára Fotó: Koppán V., Simon E., ökk

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója tiszteletére rendezett események, megemlékezések, emlékműavatások ma, azaz szombaton. illetve vasárnap is folytatódnak Székesfehérváron, valamint Fejér megye más településein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!