Székesfehérvár

2014.12.22. 19:22

Két és fél milliárdot kap Székesfehérvár a börgöndi reptér megvásárlására

Facebook oldalán tette közé a város polgármestere, hogy hétfőn aláírta a Börgöndi reptér megvásárlásához szükséges állami támogatásról szóló megállapodást.

Fejér Megyei Hírlap

Cser-Palkovics András szerint régi probléma oldódhat meg, hogy a kormány 2 milliárd 550 millió forinttal támogatja a terület megvételét. A városnak napokon belül rendelkezésére állhat a fedezet, hogy megvásárolhassa a repteret az ipari parkkal együtt.

Székesfehérvár önkormányzata 2012 októberében döntött úgy, hogy visszakéri a börgöndi repülőtér területét a befektető cégtől, a Big-george’s-NV Zrt.-től, mert évek óta nem történt érdemi előrelépés a repülőtér ügyében.

A városi közgyűlés ugyanabban az évben, december 21-én mondta ki, hogy a befektető szerződést szegett.

Tavaly szeptemberben Cser-Palkovics András bejelentette: Székesfehérvár önkormányzata és a befektető szóbeli megállapodása értelmében a börgöndi repülőtér visszakerülhet a város tulajdonába, a vele szomszédos ipari parkot pedig a két fél közösen fejlesztheti.

Ahány szereplő, annyi nézőpont – a tavalyi repülőnapon még csak terv volt a visszavétel Fotó: Archív

Idén augusztusban a Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány „egyes székesfehérvári stratégiai jelentőségű vagyontárgyak önkormányzati tulajdonba kerülése érdekében” nyújt támogatást.Az egykori katonai reptér 2001-ben, egy árverést követően, 280 millió forintért került az abai és a székesfehérvári önkormányzat tulajdonába. Ekkor még egy angol befektető, a Wiggins Group (későbbi nevén PlaneStation Ltd.) látott fantáziát abban, hogy a területen nemzetközi légibázis épüljön. Az angol befektető 2005-ben azonban csődbe ment, ezt követően szállt be a fejlesztésbe a Biggeorge‹s-NV Zrt., amelynek tulajdonosa Nagygyörgy Tibor és Nyíri Viktor. 2008-ban módosították az önkormányzat és a befektetők közötti szerződést, a cégek kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2012. július 17-éig befejezik a reptér építését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!