Székesfehérvár

2009.04.23. 02:28

Kerékpár kontra kamion

Székesfehérvár - A városi önkormányzat a Regionális operatív program keretében 2007 végén pályázott kerékpárút megépítésére. Az Európai Unió és a magyar állam a beruházáshoz több mint 130 millió forint támogatást nyújtott.

Törő Bálint

A kezdeményezés célja az volt, hogy a zsúfolt úthálózatokon a gépjárműforgalmat csökkentse. Ennek egyik eleme a kerékpárút-hálózat folyamatos fejlesztése és bővítése volt, mivel a város domborzati adottságai kiválóak a biciklivel való közlekedésre, és az utak rendkívüli terheltsége miatt ott igen balesetveszélyes a két keréken közlekedés. A Hosszúsétatérnél indul a pályázati forrásból megvalósuló alsóvárosi kerékpárút. Jelentősebb része a Szárcsa és Sárkeresztúri út mellett a 2,6 méter széles és több mint két és fél kilométer hosszú bicikiútszakasz. Egyik olvasónk, aki minden nap a kisteherautójával a Sárkeresztúri úton lévő cégből jár dolgozni, arra panaszkodott, hogy a nagy forgalom miatt kénytelen több percet várakozni a kerékpárúton vagy esetleg a járdán, amíg ki tud kanyarodni a 63-as útra. A férfi elmondása szerint a többi vállalkozó teherautói a ki-be parkoláskor az úton vagy a bicikliúton állnak meg, amíg a kapun ki-bejutnak. A sofőr hozzátette, eddig semmilyen incidense nem volt kerékpározókkal, és reméli nyáron sem lesz. Juhászné Viniczai Ágnes, a közlekedési iroda vezetője kérdésünkre elmondta, a kerékpárúton merőlegesen át lehet hajtani, hosszában természetesen nem. Gondolkodnak azon, hogy az út másik oldalán parkolót építenének ki, mert állítása szerint a kerékpárúton parkoló autókkal van a probléma. A közlekedési irodavezető látogatást tett az érintett útszakaszon, és szerinte lesz eset, amikor a biciklis találkozik kikanyarodó autóval, de akkor várnia kell.

- Ez a megoldás biztonságosabb, mint ha a közúton kerékpároznának - tette hozzá Juhászné Viniczai Ágnes.

Az Alsóvárosi út huszonhét kilométer hosszú kerékpárút-hálózathoz csatlakozik majd. Ezáltal biciklivel is meg lehet közelíteni majd a körzet közintézményeit és a Sóstói természetvédelmi területet. A kerékpárút várható forgalomba helyezésének ideje május vége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!