Székesfehérvár

2016.07.15. 12:41

Játékos játékkészítés a Bregyóban

Székesfehérvár - Nagy elánnal festettek, vagdostak, ragasztottak a Bregyóban a városi napközis táborban résztvevő gyerekek, akiknek pénteken egyszerű játékok készítését mutatták meg.

Bokros Judit

A Bregyó Sportcentrumban hétről hétre fogadja a gyerekeket a Napraforgó Városi Napközis Tábor, ahol péntekenként a Játszótárs Játékkészítő Műhely tagjai tartanak kreatív foglalkozást. Sevella Zsuzsanna fejlesztő-pedagógustól, játékfejlesztőtől megtudtuk: minden alkalommal van szabad alkotás és játékkészítés, a gyerekek pedig három tevékenységbe kapcsolódhatnak bele. Mindegyiknél az a fontos, hogy nem szükséges hozzájuk nagyobb kézügyesség, csupán lelkesedés és fantázia. A gyerekek legutóbb készíthettek képet papírcsík–ragasztással, összeállíthattak kirakót sablonok alapján vagy önállóan, illetve alkothattak egyedi nyomatokat különféle formájú dekorgumi papírra ragasztásával, megfestésével. Mindhárom asztalnál láthatóan lázas munka folyt: a gyerkőcök vagdostak, ragasztottak, színeztek, nyomtattak, s ha elakadtak, gyorsan tanácsot kértek Zsuzsától vagy kolléganőitől.

Ragasztani, nyomtatni, színezni is lehetett az év közben is működő játékkészítő műhely foglalkozásán

– A célunk az, hogy egyedi képek, játékok készüljenek, amelyeknek a gyerekek nem csak felhasználói, hanem létrehozói is. Továbbá fontos, hogy ezek a tevékenységek otthon is kivitelezhetők. Így családi program lehet a játékkészítés, a szabad alkotás a tévénézés, internetezés helyett – fogalmazott Sevella Zsuzsanna, aki kiemelte még: a foglalkozások nagyon sok készséget fejlesztenek, tehát pedagógiai szempontból is előnyösek. A kézügyesség mellett fejlesztik a memóriát, türelemre, kitartásra nevelnek, és együttműködésre tanítják a résztvevőket.

A tapasztalatok szerint a gyerekek szívesen kapcsolódnak be az alkotói folyamatba, nem húzzák ki magukat a foglalkozások alól. Munkájuk eredményeképpen a falakat már délelőtt 10 óra után szín-és formagazdag nyomtatott művek, ötletes kirakók, ragasztott képek lepték el. Hazatérve ezek nem csupán jó emlékül szolgálhatnak, hanem valóban ötletet adhatnak a közös játékhoz, kézműveskedéshez a szabad nyári napok, hetek idejére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!