Székesfehérvár

2015.10.11. 12:54

Félnek a szülők, rettegnek az óvónők, ha beteg gyerek érkezik

Székesfehérvár – Éveken át élt Erős Antónia cukorbetegségével anélkül, hogy abból „ügyet csinált” volna. Egy interjú változtatott meg mindent, az újságíró előtt, beszélgetés közben ugyanis egyszer csak fogta magát és megmérte a cukrát, majd beadta magának az inzulint...

S. Töttő Rita

Négy évesen lett a gyerek cukorbeteg, így hát nem volt mit tenni, az anyuka minden nap kint ült az óvoda öltözőjében és amikor kellett, mérte a cukrot, adta az inzulininjekciót és várt. A gyerek szeretett az oviban, a gondozó azonban nem merte vállalni a felelősséget azért, hogy a picinek valami baja lesz. Jaj, mi lesz, ha elájul? Ki adja be neki az injekciót? – ilyen félelmeket fogalmaztak meg az óvodában. Néhány hetes történet ez – mesélte Erős Antónia pénteken a Gyöngyvirág Óvodában megrendezett Belevalók nevű program kapcsán a résztvevő gondozóknak, pedagógusoknak. Nehéz helyzet az ilyen, hiszen ma a gondozók, pedagógusok főiskolai képzésében nem esik szó azoknak a gyerekeknek a gondozásáról, akik cukorbetegségben (vagy akár asztmában, allergiában) szenvednek. Ezért próbálja „érzékenyítő” tanfolyamok segítségével felkészíteni az érdeklődő nevelőket az alapítvány, illetve annak szakemberei. Antónia, mindenki tudja, cukorbeteg. Huszonöt éves korában „robbant” az életébe a baj, amely fenekestül felforgatta a mindennapjait. Mégis szerencsésnek érzi magát:

– Nekem nem kellett megküzdenem azzal, hogy az óvodában vagy az iskolában, illetve kamaszkorban kezeljek egy ilyen helyzetet. De több ezer gyereknek és szülőnek kell, akiket ma már nem lehet kihagyni az intézményi nevelésből, hiszen három éves kortól kötelező felvenni a gyerekeket az óvodába – mondja. Antónia egyébként éveken át élt ezzel a betegséggel anélkül, hogy ebből „ügyet csinált” volna. – Egy újságíró készített velem interjút, amikor beszélgetés közben megmértem a cukrom és beadtam az inzulint magamnak. Ezen úgy megdöbbent az újságíró, hogy azt mondta, ez címlapsztori! Itt kezdődött minden, mert rengeteg sorstárs megkeresett, és kezdtem látni, milyen élethelyzetekkel kell megküzdeniük az embereknek. Így jött létre az alapítvány.

Soltész Erzsébet és Erős Antónia a Gyöngyvirág Óvodában segített az érdeklődő óvónőknek
Fotó: Koppán Viktor

Most azon dolgoznak, hogy a képzés bekerüljön a nevelők, gondozók, pedagógusok hivatalos oktatási moduljába.

– Kapcsolatban állunk az ELTE-vel, ahol az érintett végzősöknél már több alkalommal is jártunk előadást tartani – tette hozzá Soltész Erzsébet, az alapítvány dietetikusa. Valami tehát elkezdődött. De még mindig sok olyan gyerek van, akit eltanácsoltak az óvodából, illetve korábban elutasították a felvételét. A jó példa azonban reméljük, ragadós: a Gyöngyvirágba például tíz cukorbeteg gyermek is jár. Remélhetőleg, nem sokára nem üdítő kivételek lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!