Székesfehérvár

2009.06.17. 02:28

Irány a NASA-tábor, szponzor kerestetik

Székesfehérvár - A NASA űrtáborába utazhat kiképzésre Zipperer Bernadett, aki a Magyar Asztronautikai Társaság pályázatán nyerte a díjat. A repülőjegy azonban nagyon drága, így támogatót keresnek.

Házi Péter

Sokan csak álmodoznak arról, hogy egyszer valami csoda folytán kijuthatnak az űrkutatás fellegvárába, a NASA-hoz. A fehérvári Vasvári Pál Gimnázium tanulója, a gánti Zipperer Bernadett számára ez az álom most valósággá válhat, hiszen ő nyerte a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) díját Reszkess Univerzum, Európa rád figyel! című dolgozatával. A Magyar Asztronautikai Társaság minden évben meghirdeti esszépályázatát, idén Európa a világűrben címmel tette ezt. A gánti hölgy a pannonhalmi Varga Mártonnal képviseli hazánkat idén a NASA huntsville-i űrtáborában, ahová a világ minden részéről érkeznek az űrkutatás iránt érdeklődő fiatalok.

- Állítólag olyan kiképzést is kapunk majd, mint amilyenen az igazi űrhajósok esnek át. Lesz például víz alatti gyakorlat is, ilyen körülmények között gyakorolják az asztronauták a világűrben történő külső szereléseket és az űrsétákat is. A részletes programot még nem kaptam meg, de biztos, hogy életem egyik meghatározó élménye lesz a kint eltöltött időszak - mondja Bernadett, aki nagyon készül már a július 21-ei indulásra. Mint azonban anyukájától, Zippererné Marikától megtudtuk, a többszöri átszállás miatt igen drága, háromszázezer forint lesz a repülőjegy. A szűkebb és a tágabb család már összeadott százötvenezer forintot, de a másik fele még hiányzik, így ezt most támogatók, szponzorok keresésével próbálják előteremteni. A gyűjtésnek legkésőbb július első hetében be kell fejeződnie, hiszen a jegy annál drágább lesz, minél később veszik meg.

Aki szeretne és tud segíteni az álom megvalósulásában, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a belpolfmh.plt.hu címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!