Székesfehérvár

2014.05.28. 11:30

Huszonegy épületet érint a felújítás

Székesfehérvár – A korábbi években szokásosohoz képest nagyságrendekkel többet, 800 millió forintot fordít intézmény-felújításra idén a fehérvári önkormányzat.

Házi Péter

Az elmúlt években 150-200 milliót tudott a város saját intézményeinek elodázhatatlan felújításaira fordítani, idén viszont 800 milliót költenek összesen huszonegy oktatási, nevelési, valamint szociális és kulturális intézmény jó karba helyezésére. A maroshegyi óvodában például 100 millió forintból két új csoportszobát is építenek (ezek jövőre készülnek el), megújul a felsővárosi ovi potyogó homlokzata, kicserélik a nyílászárókat, a fűtést is felújítják.

A Kossuth, a Tolnai úti és a Németh László iskolában a tornatermek tetejét újítják fel. A hosszúsétatéri idősek otthonában liftete építenek, megjavítják a megsüllyedt aljzatot, a Kríziskezelő Központban és a nappali melegedőben ugyancsak lesznek felújítások. A Mészöly Géza utcai orvosi rendelőben végre lesz lift és akadálymentes vizesblokk is.

– A régóta tervezett fejlesztéseket az önkormányzat megtakarításai és az adósságkonszolidáció miatt előre tudjuk hozni. Úgy látom, hogy a program tartóssá tehető a városban, így nem csak idén tudunk ilyen mértékben pénzt fordítani az intézmények felújítására. Néhány év alatt látványos fejlődést lehet elérni, de nagy szükség lesz a 2014 és 2020 közötti EU-s források bevonására is – fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester.

– Komoly, átgondolt koncepció mentén haladnak a felújítások – mondta Bóka Viktor jegyző. Szerinte a megújult Belváros éke lehet a program keretében megszépülő Szent István Király Múzeum belső udvara: - Szeretnénk, ha a térrendezést, és az udvart határoló homlokzatok felújítását kövezően birtokba vennék a fehérváriak és az ideérkezők ezt a gyönyörű belső udvart, amely terveink szerint új közösségi térként funkcionál majd. Régi szándéka az önkormányzatnak, hogy a belváros meghitt udvarait megnyissa, és parkosított közösségi tereket hozzon létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!