Székesfehérvár

2014.10.15. 16:40

Hősökről, dalokban

Székesfehérvár - A HírBeleBumm Szociális Szövetkezet és a Kákics zenekar a centenáriumi évben méltó megemlékezéssel tiszteleg az első világháború áldozatai előtt.

Tihanyi Tamás

A Ferenc Jóska fújatja a trombitát című programsorozat katonadalokon keresztül mutatja be a háború eseményeit. A sorozat pályázati támogatásnak köszönhetően 16 helyszínre jut el: a Kákics zenekar októbertől ellátogat Budapestre, Tapolcára, Pécsre, Veszprémbe, Vasvárra, Zalaegerszegre, Nagykanizsára, Gyöngyösre, Siófokra, Tamásiba, Debrecenbe. Erdélyben pedig Bánffyhunyadon, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredán, Sepsiszentgyörgyön vendégszerepelnek zenés történelmi visszatekintésükkel.

Székesfehérváron november 16-án, vasárnap, 17 órától lesz látható a műsor a Városháza dísztermében. A sorozat fővédnöke Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára. A részletekről szerdán a sajtónak a szociális szövetkezet részéről Szöllősi Attila és Tárnok Ákos, a Kákics zenekar vezetője beszélt.

Tárnok Ákos, a Kákics zenekar vezetője. A múlt kötelez (Fotó: Hírbelebumm)

Elhangzott: igen fontosnak tartják a helyi ügyek felkarolását, azaz a fehérvári katonák helytállásának felidézését. Céljuk a világháborúval kapcsolatos általános elképzelések helyreigazítása, a közkatona keserű sorsának bemutatása, amely sors egyben felemelő és hősies is. A program a hadszíntereken született katonadalokra épül, időrendi sorrendben járja körül a világháború fontosabb eseményeit. Eközben korabeli feljegyzésekből, levelekből olvasnak fel a zenekar tagjai. A hatásosabb élmény érdekében saját fotógyűjteményekből vetítenek. A dalok szövegei az élet és a halál közt lebegő ember reményvesztettségét, néhol reményét tükrözik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!