Székesfehérvár

2014.03.25. 19:10

Harminc milliárdos beruházás és 300 új munkahely Fehérváron

Harminc milliárd forintos beruházással növeli termelékenységét Fehérváron a Denso - jelentette be Jiro Ebihara, a cég elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök.

Házi Péter

 

A járművekbe szánt adagolókat, erőátviteli alkatrészeket, gyújtógyertyákat is gyártó japán céget immár tizenhét éves kapcsolat fűzi Székesfehérvárhoz, s amint azt a bejelentésen Jiro Ebihara hangsúlyozta, a fehérvári gyár munkavállalóinak minőségi munkája is hozzájárult, hogy újabb jelentős fejlesztést hajtanak végre. Ennek eredményeként a fehérvári üzemben 300 munkahely, a beszállító cégeknél pedig további 200 jön létre. Orbán Viktor párhuzamot vont a japán cég stratégiai gondolkodásmódja és a magyar gazdaság fejlődési iránya között: A jövő úgy jelenik, meg, mint lehetőség, amit ki kell használnunk mondta a miniszterelnök, hozzátette, ehhez olyan stratégiai partnerekre van szükség, akik úgy terveznek, mint a Denso. Hangsúlyozta, a japán vállalat sikere a magyar emberek sikere is.

A fehérvári beruházás a következő tíz évre meghatározza a japán cég európai versenyképességét. Ezért is fontos, hogy a beruházást Székesfehérváron hajtják végre, amelynek eredményeként egy nagy hozzáadott értékű gyártást sikerül most itt bővíteni mondta lapunknak Égi Tamás alpolgármester, aki ugyancsak részt vett a parlamentben tett bejelentésen. Fehérvár alpolgármestere kiemelte, a város és a japán vállalat között tizenhét éves a kapcsolat, a cég a társadalami felelősségvállalásban élen jár.

Tavaly júniusban kötött a kormány stratégiai megállapodást a Denso Gyártó Magyarország Kft.-vel. A keddi bejelentésen elhangzott, a harminc milliárdos kapacitásbővítéshez a kormány kétmilliárd forintos támogatást ad. Orbán Viktor kiemelte, hogy a beruházás 300 fős létszámbővítést is jelent Székesfehérváron, ezen kívül a beszállító cégeknél is mintegy kétszáz új munkahely jöhet létre. A Denso kiváló partnere a magyar kis- és középvállalatoknak, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a fehérvári gyárnak 18 hazai beszállítója van. A munkaerőképzésről elmondta, hogy Fehérvár lassan eléri a korlátait, ami előrevetíti a problémát, amivel Magyarországnak meg kell küzdenie a szakképzés átalakítása terén. Mint mondta büszkék vagyunk arra, hogy a Denso fehérvári jelentős ipari bővítés mellett a legfontosabb érv az volt, hogy a dolgozói eddig is jól teljesítettek.

- Remek az együttműködés Fehérvár önkormányzatával, a cég megtalálta itt a számításait - ezt már Jiro Ebihara a Denso Magyarország elnöke fogalmazta meg. A mostani beruházással azt szeretnék elérni, hogy továbbra is piacvezetők és versenyképesek maradjanak. A jelenlegi hetvenezer négyzetméternyi területük nem elegendő, ezért kiszerveznek évi 14 millió eurónyi gyártást is egy jelenlegi és egy új beszállítónak. Fontosnak nevezte, hogy a hazai gazdasági környezet ösztönzi a külföldi tőke beáramlását az országba.

A Denso magyarországi leányvállalata 1998-ban kezdte meg tevékenységét Székesfehérváron, mára közel ötezer főt foglalkoztatnak.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!