Székesfehérvár

2015.10.31. 13:24

Furcsábbnál furcsább tárgyak kerülnek elő a Csónakázó-tóból

Székesfehérvár - Már alig van víz a Csónakázó-tó medrében. Ahogy elkezdték leereszteni a tó vizét, egyre több fura tárgy került elő. Várhatóan vasárnap a vízben élő halakat is kihalásszák.

Laci Patrícia

Már korábban megírtuk, hogy megkezdődött a Csónakázó-tó leeresztése, mert jövőre átalakítják az egész környéket. Nem is véletlen, hogy szombat délelőtt többen is kíváncsiskodtak a környéken, hogy megnézzék, mennyi víz maradt a mederben. Sokan például azért sétáltak ki a partra, mert a tóból előbukkanó tárgyak izgatták a fantáziájukat:

- Hallottam, hogy egyszer egy autó is elmerült a vízben. Szerintem sok elsüllyedt csónak is előkerül majd hamarosan. Régi horgászfelszereléseket is láttam itt az előbb. A szemét is nagyon sok, alkoholos üvegek tömkelege van itt. Régen ugye nagy divat volt, hogy ide jártak inni. Azon sem lepődnék meg, ha embert találnának benne - mesélte Lengyel Gábor, aki a barátjával, Sebők Rolanddal nézett rá a tó állapotára.

Szabó Istvánt elkeserítette a tó látványa: - Ez régen nem így nézett ki. Szerintem tisztább is volt régebben ez a tó, most szemetet látok szemét hátán. Borzasztó! Régen jártam ide egyébként korcsolyázni, de az utóbbi években már azt sem lehetett, mert nem fagyott be eléggé a tó.

Valóban rengeteg a szemét a tóban, de láttunk wc kagylót, biciklit és fényképezőgépet is.

Grimm Zoltán horgász abban reménykedik, hogy sok hal él még a tóban, s bízik abban, hogy jövőre már újra tud pecázni a Csónakázó-tónál.

- Körülbelül egy 10 éve feliszaposodott több része is a tónak. Ezért elkerülhetetlen volt már, hogy átalakítsák a tavat. A halfogás szempontjából egyébként nem volt semmi gond szerintem. Nekem csak jó emlékeim vannak erről a tóról, már gyerekkorom óta itt horgásztam rendszeresen.

A Széchenyi Horgász Egyesület munkatársai a déli órákban bemerészkedtek a sekély vízbe, hogy felmérjék a terepet, s előkészítsék a vasárnapi kihalászást.

- Megnéztük, hol vannak gödrök, mennyi az iszap, s elkezdtük kitakarítani azt a részt, ahova majd behúzzuk a halakat - mondta Szeglet Zoltán, a Széchenyi Horgász Egyesület egyik munkatársa.

- Van ebben minden, rengeteg szemetet dobáltak a tóba az emberek, nagyon sok az üvegszilánk, autógumik, kukák, találtunk egy horgászbotot és egy emelő hálót is. A rendőrök még délelőtt itt helyszíneltek, mert előkerült egy felfeszített széf is a tó medréből - tette hozzá Szeglet Zoltán.

Málits Ferenc és felesége kíváncsian várják, hogyan fog kinézni jövőre a tó és a környéke: - Jó, hogy végre az iszapot kiszedik. A halaknak is jobb lesz. Ez könnyedén lehetne Fehérvár egyik ékszerdoboza is, ha szépen megcsinálják. Alig várjuk, hogy megújuljon ez a környék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!