Székesfehérvár

2014.07.15. 17:00

Forró radiátorok, fuldokló lakók a negyediken

Székesfehérvár - Negyvenegy fokot mért olvasónk a negyedik emeleti lakásában: a radiátorcsere után ugyanis ötven fokos vízzel töltötték fel a rendszert. A radiátorok védelme érdekében ez így szakszerű.

Házi Péter

- Egyszer csak azt éreztem, majd megfulladok, olyan meleg van. Az ablakhoz mentem, ekkor vettem csak észre, hogy a radiátorok forrók. Talán megbolondultam, lehetséges ez a nyár kellős közepén, 32 fokban? idézte fel a Fejér Megyei Hírlapnak a forró szituációt a Deák Ferenc utcában lakó Erzsébet. Mint mondta, harminc éve él ebben a lakásban, de ilyen soha nem fordult még elő. Rosszul érezte magát, a légszomj miatt lebotorkált a ház elé. A közös képviselő annyit mondott neki, radiátort cserélt az egyik lakó és a rendszert fel kellett tölteni vízzel. No de ilyen forróval? - kérdezi olvasónk.

- A szóban forgó épület egy radiátor cseréje miatt korábban kérte a ház fűtésrendszerének leürítését, majd, miután a cserével elkészültek, megrendelték a rendszer vízzel való feltöltését is. Az acéllemez radiátorok nem bírják a kemény csapvizet, ezért, mint az ilyen típusoknál, most is a saját távfűtési hálózatunk lágy vízével töltöttük fel a rendszert - oldotta meg a rejtélyt lapunk kérdésére Szauter Ákos, a Széphő Zrt. megbízott vezérigazgatója.

Szauter Ákos vezérigazgató (Fotó: FMH-archív)

Mint tőle megtudtuk, a távvezetékben ilyenkor 70 fokos vizet küldenek ki a lakosság felé, de a visszatérő vezetékben amelyről a Deák Ferenc utcai épület rendszerét feltöltötték már csak 50 fokos hőmérsékletű víz van. Ez természetesen valamennyire felmelegíti a radiátorokat, nem igazán van más megoldás. Az alumíniumból készült radiátorok számára viszont éppen a lágy víz az ellenség, ahol ilyen van, ott gyakorlatilag csapvizet töltenek a rendszerbe. Szauter Ákos hozzáfűzte, az ürítés és a feltöltés költségét a radiátort szerelő lakás tulajdonosának kell általában kifizetnie. Mint mondta, a radiátort cserélő lakástulajdonosnak érdemes a lépcsőházban egy tájékoztatót kifüggesztenie előre, hogy a lakókat ne érje máskor hasonló meglepetés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!