Székesfehérvár

2016.11.12. 17:55

Festmények az óra számlapján

Székesfehérvár - Retroautók, kontinensek és csillagképek - Sebestyén András festő nagy dolgokat zsúfol egy egészen kicsiny területre: antik órák számlapjára.

Sebestyén Lilla

A végeredmény pedig - nyugodtan mondhatjuk - különösen művészi, hiába nem öltöztet falakat vagy tereket a festmény.

- Az ötlet évekkel ezelőtt fogant meg bennem. Bementem egy üzletbe, megvettem egy új modellt, majd megkértem a boltban dolgozó szakembert, hogy szedje szét nekem darabjaira. Már ekkor is igen furcsán néztek rám, de a döbbenetet fokozván elkértem az alkatrészek közül a számlapot és mondtam, hogy pár nap múlva visszahozom és összeszerelhetik. Akkor próbálkoztam először a számlap megfestésével. Azt szerettem volna, hogy az órám egyedi legyen és megismételhetetlen - magyarázza András, aki egyébként tizenhat éve foglalkozik festészettel, de a vásznai sohasem voltak ilyen kicsinyek.

A művész és társa az elmúlt hónapokban több tucat órát készített, és nincs köztük kettő ugyanolyan

- Amikor megismerkedtem Fodor Krisztiánnal - akinek régóta szenvedélye az órák szét- és összeszerelése, illetve gyűjtése -, újra felvetődött bennem a gondolat, hogy ezeket a darabokat fel kellene újítani, meg kellene menteni valamiképpen. Amint felvetettem neki ezt az ötletet, feláldozta a saját kincstárának darabjait - mesél tovább András. Mint mondja, egy idő után rájött, hogy sokkal precízebb, szebb képet tud alkotni, ha nagyító alatt dolgozik, bár ez távol áll az eddigi munkamódszereitől.

- Hat-hét óra folyamatos elfoglaltság egyetlen modell elkészítése, és ez bizony nagy koncentrációt igényel. Nem szabad, hogy remegjen az ember keze - mosolyog a művész, akinek kellékesládájában jelenleg egy tű vékonyságú ecset a legfontosabb darab, amivel apró csillagokat, kontinenseket vagy éppen régi autókat pingál a közel húszforintos érme nagyságú fémlapokra.

Sebestyén András festő

- Két-három hónapja fogtunk bele az aktív munkába, de, hogy őszinte legyek, már a fejlődési lehetőségeken gondolkodom. Most vegyes technikával dolgozom, de a későbbiekben szeretném kipróbálni majd a tűzzománc technikát is - magyarázza a festő, aki társával együtt alaposan felzavarta az állóvizet az órakedvelők világában.

- Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk már eddig is, ezzel pedig igazolva látjuk, hogy jó az irány, amit választottunk. Nagyon csalódottak is lettünk volna, ha nem így történik, mert a végcél ebben az esetben is az, hogy értéket teremtsünk - zárta mondandóját a művész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!