Székesfehérvár

2009.08.05. 02:29

Életveszélyes fák kivágását akart megakadályozni a harcias famentő

Megmentem a fákat! - kiáltotta tegnap valaki a Zichy ligetben dolgozó tűzoltóknak, számon kérve őket a fakivágásért. Kiderült: a kivágandó fák életveszélyesek.

Bognár Máté

Nagyméretű fákat kívántak kivágni a székesfehérvári hivatásos önkormányzati tűzoltóság munkatársai tegnap délelőtt a székesfehérvári Zichy ligetben, amikor a munkakezdés előtt valaki hozzájuk lépett. A történtek további részleteit Vén Norbert tűzoltó alezredes, a városi tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési osztályvezetője idézte fel lapunknak.

- A férfi rendkívül arrogánsan lépett fel a munkát elkezdeni kívánó kollégáimmal szemben. Azt mondta, hogy itt lakik a környéken, és nem fogja hagyni, hogy kivágják a szerinte értékes fákat, hanem meg fogja menteni azokat . Az érdeklődő csak akkor nyugodott meg, és kért bocsánatot, amikor a városgondnokság képviselője a helyszínre érkezett, s megmutatta a jegyzői határozatot a fakivágásról - mesélte az alezredes.

Vén Norbert szerint szemrevételezéssel is látszik, hogy a kivágásra ítélt fák életveszélyesek, egy viharban a fáról könnyen ágak szakadhatnak le, de maga a fa is kidőlhet egy erősebb szél hatására. A fák kivágásával meg kell előzni a baleseteket. Mert ki lesz a felelős akkor, ha valaki meghal azért, mert nem vágták ki az életveszélyessé vált fákat? - kérdezte az alezredes.

Bozai István, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: a szemrevételezést követően megrendelték a Zichy liget fáinak ultrahangos vizsgálatát. Ez a vizsgálat egyértelműen megerősítette, hogy a Zichy liget fáiból 29, s a környező utcákban még további 3 fa életveszélyes, ki kell vágni azokat - mondta Bozai István. Hozzátette: az érintett fák japán akácok, baleset- és életveszélyesek, egy-egy vihar után bármikor kidőlhetnek. Mi-után a székesfehérvári önkormányzat környezetvédelmi irodája engedélyt adott a fakivágásra, a tűzoltók megkezdték a munkát.

Bozai István elmondta: mivel a Zichy liget a város kiemelt parkja, máris elkezdték a terület növényzetének áttervezését. A fák kivágása után lehet szó konkrétumokról. Milyen fával, milyen növényzettel pótolják a most kivágottakat? A parkfelújítás költsége Bozai szerint költségvetési forrásokból előteremthető.Elkezdték a park növényzetének áttervezésétMúlt pénteken éjjel hatalmas robajra riadhattak fel a történelmi belvárosban, az Ady Endre utcában élők, a közvetlenül a Műhely kávéház előtt álló óriási fa ugyanis hirtelen ledőlt az aszfaltra, a szemközti házsor fogta meg. Abban sérülések ugyan nem keletkeztek, ám a ház előtt álló személygépkocsi nem úszta meg .

A hétfőig szabadon maradt gödörben jól lehetett látni a bent maradt gyökérzetmaradványokat, s hogy a mélyben húzódik egy elöregedett, sérült víznyomócső, így pénteken éjjel a tűzoltóknak kellett megzabolázniuk az utcán lezúduló vizet.

Az árok már nem látszik, ám mivel a páratlan oldal összes fáját lényegében a cső fölé telepítették, a víz alámossa a növényeket, így a probléma vélhetőleg közel sincs eltemetve...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!