Székesfehérvár

2009.07.03. 02:28

Egy fehér autó meg néhány kábeltolvaj

Székesfehérvár - Van egy utca a Balatoni út mellett, amit már nem a zajos város, hanem nádas és erdő környékez. A nyugalmat éjszakánként kábeltolvajok zavarják meg.

Tóth Péter

Június 9-éről 10-ére virradó éjjel immáron tizedszer lopták meg Önöket - a telefon- és internetszolgáltatót Horváth L. Ernő Zágoni utcai lakos emlékeztette a tényál- lásra, levélben, most éppen másodszor. A szolgáltató nem volt rest, rendszeresen kiküldte az embereit az új kábel felszerelésére, de a tolvajlások megszaporodtával ezt lassan már-már rutinból tették. A cég valamiért nem tartotta fontosnak, hogy leásson a probléma gyökeréig, és a lakókkal együtt fellépjen a tolvajok ellen. A vállalati vagyon hatalmas, de joggal gondolhatták úgy, hogy a terepet át kell adni a rendőrségnek. A negyedik lopás után Horváth L. Ernő fel is hívta a 107-es segélykérőt, öt percen belül három villogó rendőrautó állt a háza előtt. A tolvajoknak ez biztos jelzés volt, azonnal el is pucoltak a közeli erdőbe. Hiába kérte Horváth, hogy fésüljék át közösen a helyszínt, erre a járőrök nem hajlottak, mondván, sehonnan nem kaptak parancsot. Két nyomozó később kihallgatta a feleségét is, de annál többet nem rögzíthettek, mint amit személyesen is láttak. A nyomok még ma is feltűnőek: az egyik levágott kábel csonkja ott mered a földön, gyakorlatilag csak azt a szakaszt veszik célba mindig a tolvajok, amelyik előtt nem állnak házak. A szolgáltató 24-48 órán belül újra felhelyezi a kábelt, de azt egy meghosszabbított végű kampóval gyakorlatilag bárki leemelheti a helyéről. - Egy roppantógyűrűvel meg lehetne erősíteni a kábelt, aztán belevezethetnék egy colos csőbe: no, azt aztán ítéletnapig sem vinnék el - mondja Horváth, inkább már bosszúsan. Pár tenni akaró lakóval össze tudott fogni, saját kezűleg felszereltek egy szakadást jelző készüléket, ezzel csak azt tudták elérni, hogy a tolvajok dolguk végeztével elmeneküljenek. Az erdőben egy tönk előtt cigarettacsikkek tucatjai hevernek, itt ücsörgött az őrszem, aki fedezte a tolvajokat.- Ez az, ami közvetlenül irritál ebben az országban. Azt még valahogy elviselem, hogy az útépítéseknél lenyúlják egyesek a pénzt - mondja az egyik lakó. Mondhatja - mi legfeljebb annyit tehetünk, hogy közvetítünk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!