Székesfehérvár

2014.03.21. 16:45

Bérletekről, pótdíjakról

Az elmúlt tíz hónapban új ellenőrökkel találkozhattak az Alba Volán Zrt. autóbuszain utazók.

Közbeszerzési eljárásban a referenciával rendelkező Hórusz Globál Kft. nyerte el a forgalmi ellenőri tevékenységet. Tavaly május óta Fejérben havonta átlag 2200-2300 ellenőrzést végzett a cég. Az elkészült összesítés szerint leggyakoribb hiányosságok között szerepelt, hogy a diákok nem írják rá a viszonylatigazolás számukat, nevüket az aktuális hónapra váltott bérletre, illetve, hogy a viszonylat igazolás kilométer adatai nem egyeznek meg a vásárolt bérleten szereplő kilométerrel. Mindkét esetben érvénytelen a bérlet, pótdíjat kell fizetni. Törvény írja elő, hogy kedvezményes tanulóbérlet csak az iskola és a lakóhely közötti viszonylatra váltható. A diákigazolvánnyal a további utazások fél áron, jeggyel vehetők igénybe.

Az ellenőröknek a személyszállítási törvény alapján adatmegismerési joguk van. Így az érvénytelen jeggyel, bérlettel utazó diákkal adategyeztető lapot töltenek ki, melyen szerepelnie kell minden adatának, a szülő nevének és címének. A 18 éven aluli utas aláírásával igazolja az adatok valósságát. Erről a helyszínen másolatot kap, majd a pótdíjazással kapcsolatos további dokumentumokat az általa megnevezett szülő nevére, címére postázzák.

Az ellenőrzéssel kapcsolatos utaspanaszokat minden esetben közösen vizsgálja ki a volán társaság és alvállalkozója a kifogásolt pótdíj kiszabásról is így egyeztetnek a szakemberek, majd 30 napon belül válaszolnak.

Az Alba Volán Zrt. autóbuszain márciustól tájékoztató plakátok segítik információkkal az utazókat. A tudnivalókról kategóriánként készül plakát, így a diákok, a nyugdíjasok, vagy az egyéb kedvezményben részesülők láthatják, milyen szabályok vonatkoznak rájuk. Az évek folyamán csak a pótdíjak mértéke változott, az ismeretek frissítésére most külön kampány indul. A pótdíj mértéke a megrendelő által megállapított összeg, annak mérséklésére a volán társaságnak nincs lehetősége.

A visszaélések évente több millió forintos bevétel kiesést is eredményezhetnek a közlekedési társaságnak. Visszaszorításuk nem csak anyagi érdeke a szolgáltatónak, hanem erkölcsi is, hiszen a járatokra érvényes jeggyel felszálló utasok védelme elsődleges szempont.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!