Székesfehérvár

2014.07.15. 19:05

Bérbeadni vagy kockázatot vállalva műveltetni az önkormányzati földeket?

Székesfehérvár - Bérbeadni vagy kockázatot vállalva műveltetni az önkormányzati földeket? A kérdés sok helyen felmerül.

Klecska Ernő

Szinte minden önkormányzatnak van több, kevesebb földje. Az általános gyakorlat az volt, hogy bérbeadják vállalkozóknak, akik a szerződés alapján fix összeget fizetnek az önkormányzatnak. Mára a településeket irányító testületek szemlélete kezd megváltozni.

Kálózon például két éve döntöttek úgy a képviselők, hogy nem hosszabbítják meg a szerződéseket és maguk műveltetik a földeket. Weisengruber Imre polgármester elmondta, hogy a vállalkozó ugyan pontosan fizetett, mégis úgy gondolták, megpróbálkoznak a saját műveltetéssel. Az első évben napraforgót vetettek a 12,5 hektáros területükön és ez szép hasznot hozott. Igaz a kockázat is az övék ebben a formában, hiszen a szántást, vetést, trágyázást, aratást végző vállalkozók azonnal számláznak, s csak a termény értékesítése után derül ki, van-e és mennyi hasznuk. Mindenesetre övék az a központi támogatás és a termék ára. Kálózon egyébként nagyon jók a földek, az önkormányzati hektáronként 34 aranykoronás. Kisebb parcelláikon a Start munkaprogram keretében öt főt konyhakerti növények termesztésével foglalkoztatnak, s a termények az óvodát, iskolát és a szociális étkeztetést ellátó konyhára kerülnek.

Krizsány Piroska (b) az irányító szakember, Horváth Márton, Papatyi Marietta és Lakatos Franciska a sárosdi kertészetben, ahol pénteken nyíltnapot tartanak, bemutatva az érdeklődőknek a terményeiket, ismertetve mennyi árut szállítottak már a  konyhára (Fotó: Koppán Vikton)

Soponyán is gazdáknak adták bérbe a 10 és 12 hektárt. Az egyik terület aranykorona értéke 25, a másiké 11. A gazdák kérték az önkormányzatot, hogy az évvégén lejáró szerződésüket hosszabbítsák meg. Béndek József polgármester tájékoztatása szerint a testület úgy döntött, hogy az októberben megválasztandó képviselőkre bízzák a földek ügyét. A polgármester azt mondja, a földalapú támogatások ismeretében bőven megérte kibérelni a földeket, ám az a haszon a falunál is maradhatna.

Sárosdon az orvosi rendelő mögötti 0,5 hektáros területen dolgoznak heten a Start program keretében, ott termelnek zöldségeket a közösségi konyha számára. A többi mintegy 35 hektáros, magas aranykorona értékű földjük bérletbe ki van adva, igaz van benne 10-15 hektár legelő is. Most azon gondolkodnak, hogy ha a Start programos működtetés bejön, akkor jövőre még négy-öt hektárt bevállalnak. Legalább munkát adunk embereknek, már az is eredmény hallotuk Dunkl Gergely polgármestertől.






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!