Székesfehérvár

2009.07.07. 02:29

Bankból élelmiszert

Székesfehérvár - Sem karácsony, sem mínuszok nincsenek, mégis vannak, akik gondolnak a nehéz sorsúakra: tegnap 5 ezer adag élelmiszert osztottak ki a rászorulóknak.

S. Töttő Rita


Lisztet, cukrot, instant leves, kekszet is osztottak az áruházi parkolóban
Fotó: FMH

Hosszú sor mutatta tegnap a Balatoni úti Praktiker oldalában a helyszínt, ahol a Smart Grant Alapítvány (a Székesfehérvári Nagycsaládosok Egyesületének utódszervezete), a fehérvári Kistérségi Szociális Alapszolgáltatói Központ és a Szegényeket Támogató Alap (Szeta) fehérvári szervezete hideg élelmiszert osztott a rászorulóknak, nagycsaládosoknak, kisnyugdíjasoknak. Esze Károlyné is köztük volt, ám ő mindkét oldalról: négy nagy gyereket és egy unokát tart el, egyedül, segítség nélkül.

- Illetve a segítség ilyen formában érkezik, mint a mostani - mutat szét az édesanya a liszttel, darával, tarhonyával, cukorral, instant levessel és sós keksszel megrakott teherautóra a Praktiker oldalában. - Miután hazavihettem a családomnak járó adagot, visszajöttem segíteni az alapítványnak - meséli az asszony. Hát igen, ki így, ki úgy segít. A szegény ember saját keze munkájával... - Szabadságot vettem ki erre a napra, hogy pakolhassam az élelmiszert az emberek szatyrába.

Sokan jöttek ugyanis, reggeltől este hatig vehették át a csomagokat.

- Ötezer adag élelmiszert kaptunk az unió élelmiszerbankjától, ezt osztjuk most szét - mesélte a helyszínen a Smart Grant Alapítvány vezetője. Elekes Zsuzsa munkatársaihoz hasonlóan egész nap az osztás adminisztrációs ügyeit intézte. - Az egy háztartásban élő családtagok számára is elvihették a sorbanállók az élelmiszeradagot, mindenből 1-1 kilogrammot, de ahány fő és ahány élelmiszerfajta, annyi aláírást, nevet és címet kell nekünk lefűznünk.

- A három szervezet összesen hétszázötven családot értesített - tette hozzá az alapszolgáltatói központ vezetője, Szokoli Erzsébet, aki szerint idén még várható egy élelmiszerbankos szállítmány. Amelyet, mondták kicsit lemondóan, keserédesen a helyszínen dolgozók, legszívesebben csak akkor vennének át, ha lenne valaki, aki a város közelében befogadná őket, amíg szétosztják az adagokat. Mert az időjárás viszontagságai nem csak a segítőket, de az árut is megviselik.

- Egy nagyobb sátor vagy egy raktárhelyiség is jó lenne - tette hozzá Elekes Zsuzsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!