Székesfehérvár

2015.03.16. 14:12

Bach 330. születésnapján utcazenéléssel emlékeznek

Székesfehérvár – Öt év óta, egy New York-i csellista ötlete nyomán a világ számos városában utcazenéléssel emlékeznek Johann Sebastian Bach születésnapjáról:

Szabó Zoltán

Dale Henderson csellista úgy döntött, hogy utcazenéléssel ünnepli meg Johann Sebastian Bach születésnapját, és ebből mozgalmat teremt, melynek neve Bach in the Subways (Bach az aluljárókban). Dale egy szál hangszerrel kezdte egy forgalmas vasúti peronon muzsikálva. Azóta a zenészek szerte a világon muzsikájával emlékeznek Bachra e napon, aluljárókban, köztereken vagy nyitott koncerttermekben, nyitott templomokban, a közönség legnagyobb örömére. A mozgalom honlapja: http://bachinthesubways.com/

Idén, Bach 330. születésnapján, március 21-én szombaton jelen állás szerint már 39 ország 129 városában ünnepelnek majd Bach zenéjével, szokatlan helyszíneken.

Csatlakozott Budapest is, a koncertek helyszíne a Vámház körúti Nagyvásárcsarnok, a Kálvin téri aluljáró, Astoria aluljáró, Madách tér, a Deák tér (a templom előtti részen) és a Szent István Bazilika előtti tér lesz.

Székesfehérváron is megünnepelik ezt a jeles évfordulót, szombaton, nagyszabású, önszerveződő, önkéntes zenei megmozdulás lesz majd a város több pontján a Mester emlékére. Muzsikálni fognak dalosok és zenészek, profik és amatőrök, együttesek és szólisták. Az utcai zenéléshez egész nap bárhol csatlakozhat mindenki, akinek kedve van. az Alba Plaza bevásárlóközpontban 14 órától a Primavera Kórus és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar ad elő Bach műveket. Este 19.30 felé a Szent Imre templomban a város orgonaművészei, orgonistái, énekesek és fúvósok adnak több órás koncertet, amely kihangosítással a Városház téren is mindenki számára hallható lesz.

Ezalatt és előtt a templom falán fényfestés is lesz a Méhkasaula Egyesület jóvoltából és önszántából. (A hangversenyek mindenhol ingyenesek, és adományt sem fogadnak el!) A születésnapra esik a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola 20 éves jubileumi rendezvénye is a Szent István Művelődési Házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!