Székesfehérvár

2014.09.03. 19:15

Az üzembentartó is fizetni köteles

Panaszosunknak súlyadót kellene fizetnie, de soha nem volt autója, sőt jogosítványa sem. Megkérdeztük az illetékeseket.

Tribolt Lajos

Ercsiben keresett meg egy panaszos, hogy bár öt éve elköltözött Mányról, már két éve kap felszólítást a települési önkormányzattól a súlyadó befizetésére. Annak ellenére történik ez, hogy már tájékoztatta az önkormányzatot, soha nem volt autója, sőt még jogosítványa sincs autóvezetésre.

A székesfehérvári okmányirodán érdeklődtünk a szabályokról. Osztotics Mária vezető és Glacz Rózsa osztályvezető elmondták, hogy az autót a tulajdonosnak a nevére kell iratni. Ehhez teljes bizonyító okmányt, azaz adásvételi szerződést kell bemutatni, az eredetvizsgálati dokumentumot és a kötelező biztosítás igazolását. A súlyadót annak kell fizetni, akinek január elsején a nevén van az autó, illetve aki aznap az üzembentartója.

Üzembentartói szerződést a tulajdonos egyoldalú nyilatkozattal benyújthatja, ha van érvényes biztosítás az üzembentartó nevére. Az üzembentartó is kezdeményezheti a bejegyzését, ám akkor kell a tulajdonos nyilatkozata is.

A fő kérdés tehát az, hogy az ominózus évek január elsején kinek a nevén volt az autó, illetve ki volt az üzembentartó.

Az adásvételi szerződés másolata lekérhető a központi közlekedésnyilvántartási osztálytól. Adott esetben panaszosunk menye volt a tulajdonos, s 2011. februárjában a kalocsai járási hivatal solti okmányirodájában jegyezték be panaszosunkat, mint üzembentartót. Ez az állapot 2013. áprilisáig állt fent, amikor is a hitelező bank visszavette az autót. Vagyis 2012 és 2013 január elsején volt üzembentartó papíron a panaszosunk.

Így az ügy elméletileg családon belül intézhető. Ha mégsem, vagy fennáll a csalás lehetősége, akkor az illető feljelentést lehet adataival történt visszaélés miatt.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!