Székesfehérvár

2008.08.06. 02:28

Az ürge marad, a repülő jönne

<strong>Börgönd</strong> - Egy megvalósuló repülőtér tovább éltetné és új szintre emelné a régi fehérvári repülős hagyományokat, hangzott el egy sajtótájékoztató kapcsán. De mikor?

Tihanyi Tamás

A képviselő kérte: a polgármester kezdeményezze az Alba Airport Kft. befektető tulajdonosánál, hogy az Albatrosz Repülő Egyesület a felmondást megelőző időszakhoz hasonlóan újra használhassa a területet. Ez az átmeneti időszak véleménye szerint lehetőséget és időt nyújtana arra, hogy a nagy múltú fehérvári sportrepülés helyzetét alaposan átgondolva, hosszú távra szóló megoldással rendezni lehessen.

- A reptér bezárása nagyon nehéz helyzet elé állított minket, s váratlanul érte az egyesületet. Ha a javaslat támogatásra talál, az óriási segítség lesz a repülők számára, hiszen az átmeneti időszakban nem kellene 110 kilométert autóznunk azért, hogy felkészülhessünk az országos és nemzetközi eseményekre. Így lenne időnk megtalálni a lehető legjobb hosszú távú megoldást - reagált a felvetésre Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke.

A fehérvári önkormányzat hosszú éveken keresztül támogatta és a jövőben is támogatni fogja az Albatrosz Repülő Egyesületet. Warvasovszky Tihamér polgármester már hetekkel ezelőtt ki-emelt témaként felvettette az Alba Airport Kft. következő koordinációs értekezletének napirendi pontjai közé az ARE működési feltételeinek kérdését. Közös érdekünk, hogy ez a kérdés nyugvópontra kerüljön - áll a város által tegnap kiadott, a javaslatra vonatkozó közleményben.

- A konkrét javaslatot nem ismerem, legutóbbi nyilatkozatomban már elmondtam, az ürgekitelepítés meghiúsulása miatt tavasszal tudjuk csak az építési munkákat megkezdeni, de ott, ahol nincs ürge, szeretnénk folytatni a beruházást. Így nem látom realitását az egyesület időleges visszatérésének, hiszen a reptér jelenleg és a jövőben is építési terület, ahol különféle előkészítő és más munkák folynak. Az ürgekitelepítés elhúzódása nem a beruházás leállítását jelenti, hanem azt, hogy a munkák nagy részét a következő évre kell átütemezni - reagált Tóth Ferenc, az Alba Airport Kft. ügyvezetője. - Lehetetlen helyzetben vagyunk, évek óta néhány civil szervezet folyamatos és alap nélküli fellebbezéseivel nehezíti a repülőtér fejlesztését, ez okozza a csúszást. A befektetők örülnének, ha a helyi közösség és a képviselők segítenének abban, hogy ebből a csapdahelyzetből kikerüljünk, és a közösség érdekei érvényesüljenek - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!