Székesfehérvár

2017.06.10. 06:45

FűSzerelem: Az ördöggyökértől a vaníliáig

Tavaly mutatták be a Fekete Sas Patikamúzeumban a FűSzerelem című kamarakiállítást - ami nagy sikert aratott. Kiderült, hogy sokan érdeklődnek a fűszerek és gyógynövények iránt. Így aztán e tárlat nyomán a múzeum egy igen hasznos és szép külsejű kötetet jelentetett meg.

Gábor Gina

A kiadványt - az Országos Patikanaphoz kapcsolódva - a héten mutatták be a nagyközönségnek. Lakat Erika, a kötet szerkesztője arról beszélt: amikor 1975-ben az egykori patika, a Fekete Sas a múzeum részévé vált, sokáig mint ipartörténeti értékkel számoltak vele. Gondosan restaurálták a patikát szolgáló szépséges bútort és az eszközöket. Az apró, hátsó teremben időszaki tárlatokat rendeztek: rendszerint itt mutatták be a hónap műtárgyát... Amikor Krizsány Anna múzeumpedagógus az intézményhez került, felvetette: érdemes volna jobban kiaknázni, hogy egy patikáról van szó - és itt bemutatni a gyógyszerészet fontos állomásait, érdekességeit, a régi patikák világát, szereit. Felvette hát a kapcsolatot a legnevesebb szakemberekkel. Különösen lelkes volt, amikor a gyógyszerészet történetének neves kutatójával, Gabarits Istvánnal találkozott: a szakember megajándékozta egy csomó jellegzetes szagú gyógynövénnyel is. Köztük volt a Földkerekség legbüdösebb fűszere, az ördöggyökér, vagy más néven aszatgyanta is, amitől a muzeológusok - Krizsány Anna múzeumi szobatársai - nem győztek fintorogni...

Pluhár Zsuzsanna, Lakat Erika és Krizsány Anna a bemutatón
Fotó: Molnár Artúr

A patikamúzeum sorra mutatta be a gyógyszerészet történetének érdekességeit: Krizsány Anna ezzel kapcsolatos foglalkozásokat is szervezett, majd létrejött a FűSzerelem című bűbájos kiállítás, ami bemutatta azokat a fűszereket, amiket régóta használunk, és amelyek egészségjavító hatását ismerték és alkalmazták a hajdani patikáriusok is. Lakat Erika ekkor vetette fel: a növényekkel kapcsolatos rengeteg információt, amit a tárlatra készülve összegyűjtöttek, érdemes volna könyvben is közreadni. A Szent István Egyetem Kertészettudományi Kara, a Gyógy- és Aromanövények tanszék munkatársai a kiadvány létrehozásában is szívesen közreműködtek: Pluhár Zuzsanna, Gosztola Beáta, Szabó Dóra és Horányi Ildikó munkája nyomán sikerült bemutatni a mérsékelt övi fűszernövényeket és a trópusi, szubtrópusi eredetű fűszereket egyaránt. Megismerjük egy-egy fűszer történetét, jellemzőit, a növény titkait, gyógyhatásait és azt is, miként használják manapság. A szerzők írásaiból egy csomó érdekesség derül ki. Nem véletlenül mondjuk, ha valamit drágán mérnek, hogy borsos az ára . És tudták, hogy a leghosszabb feldolgozást a vanília igényli? A kötet nem csupán hasznos, érdekes olvasmány, hanem igen szép kiállítású, egységes stílusú is: a grafikai terv Varga Gábor Farkas munkája. A korszerű információk mellett míves, a régi botanikai kötetek világát idéző, szép metszetek illusztrálják a könyvet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!