Székesfehérvár

2016.11.23. 11:19

Az ankaraiak a vidékfejlesztés Fejér megyei példáit tanulmányozzák

Székesfehérvár – Húsztagú török delegáció érkezett a megyeszékhelyre, hogy egy hétig tanulmányozzák Fejér megyében a vidékfejlesztéssel kapcsolatos stratégiákat, módszereket, a helyi közép- és kisvállalatok innovatív megoldásait.

Gábor Gina

Erről  szerdán sajtótájékoztatón számoltak be a delegáció tagjai és a vendéglátók. A projekt az Ankarai Fejlesztési Ügynökség vezetésével és a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség részvételével valósul meg, uniós támogatásból, a látogatás pedig egy egyéves program része – tudtuk meg Szépvölgyi Ákostól, az  ügynökség ügyvezetőjétől. Voltaképpen a   törökök tavaly keresték meg őket azzal, hogy az Ankara térségében lépvő ipari, mezőgazdasági területeket szeretnék fejleszteni, ezért szívesen megismerkednének az ezzel kapcsolatos magyar példákkal. A tapasztalatszerző program három részből áll: a magyar partner először különféle tréningeket tartott az Ankara térségében élő, dolgozó vállalkozóknak. Most pedig a húsztagú delegáció egy hetet tölt a megyében, hogy személyes élményeket is gyűjtsön, lássa a magyar példákat. Harmadik lépésként pedig a magyar szakemberek akcióterveket igyekeznek kidolgozni a törökök számára.

A delegációban minisztériumok és helyi önkormányzatok képviselői, civil szervezetek tagjai és helyi vállalkozók egyaránt részt vesznek. A tájékoztatón az eddigi Fejér megyei tapasztalatairól beszélt Ilknur Dede, az Élelmezési, Mezőgazdasági és Állattenyésztési Minisztérium, Gürdal Bozkurt a Kulturális és Turisztikai Minisztérium képviselője, Halil Ibrahim Balikçi kamarai vezető és Sadi Inanç farmer, aki főleg állattenyésztéssel foglalkozik. Elhangzott: a legfőbb ok, ami miatt szorgalmazták ezt a tanulmányutat, az az, hogy Magyarország már túljutott az uniós csatlakozáson és az ennek nyomán kialakult gazdasági átalakuláson, ezért sok mindenben példaként szolgálhat. A delegáció az elmúlt napokban a Velencei-tó környékén és a Mezőföldön járt, és igen érdekesnek találta a Leader-program fejlesztéseit. A török szakemberek hozzátették: náluk a turizmussal elsősorban a városok foglalkoznak, a kisebb településekre ez nem jellemző, vidéken főleg az ipari mezőgazdasági termelésre, a gazdálkodásra összpontosítanak. Több érdekes példát is láttak a megyében arra, miként lehet a mezőgazdasági, élelmiszeripari termelést tudatosan a turizmussal összekapcsolni – ezzel kapcsolatosan egyebek között Rétimajort említették. Arról is hallottunk, Törökországban az emberek azt várják, hogy a vidékfejlesztésre közpénzt fordítsanak, a magyar példák arra hívják fel a figyelmet,. hogy a magánbefektetők és a vidéki közösségek is sokat tehetnek a fejlődésért, amellett, hogy az uniós pályázatokra is támaszkodhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!