Székesfehérvár

2008.12.30. 03:29

Átalakítás vagy építés?

<b>Székesfehérvár</b> - Hosszú idő óta folyik a polémia a városi piac jövőjéről, épüljön-e új máshol, vagy alakítsák át a jelenlegit a mai igényeknek megfelelően? Most elkészült az a tanulmány, amely segíthet a kérdés eldöntésében.

Házi Péter


Jövőre megszülethet a döntés a piac sorsáról
Fotó: Nagy Norbert

Mindenki tudja, hogy a plázával gyakorlatilag egy épületben üzemelő városi piac igen sok kívánnivalót hagy maga után. Egyrészt a magas üzemeltetési költségek, másrészt az árusok és a vevők szerint sem jó elrendezés jelenti a fő problémát. A lehetséges megoldás vagy egy új piac építése, vagy a jelenlegi teljes átalakítása lehet, most az önkormányzat megrendelésére végre elkészült az a tanulmány, amely talán segít a tisztánlátásban.

Mint Szigli István, a városfejlesztési bizottság elnöke lapunknak elmondta, a tanulmány jó kiindulási alap lehet a végleges tervek elkészítésére, a részletekről számos egyeztetés várható még az érintettekkel, januárban a városfejlesztési bizottság is tárgyalja a témát. A tanulmány szerint a jelenlegi piacot úgy lehetne megfelelően átépíteni, ha az megoldaná a különböző hőmérsékletigények biztosítását, jelenleg ugyanis a piac teljes területén vagy megy a légkondi vagy nem, holott például a virágárusoknak teljesen más hőmérséklet kellene, mint mondjuk a húsosoknak vagy a pékboltoknak. Ezért a javaslat szerint a jelenleg igen kihasználatlan galériarész közepére lenne érdemes elhelyezni a virágárusokat, lent, a legbelső részen pedig egy olyan hátsó, árufeltöltő folyosót kellene kialakítani, ahol az árukat a boltosok mozgathatják, jelenleg ugyanis a húsárutól kezdve a zöldségig és a virágig, minden azon az útvonalon érkezik, ahol a vásárlók is mozognak. Szükség van a vásárlótér szellősebbé tételére is, ezt többek között az őstermelői asztalok számának csökkentésével lehetne megvalósítani. A már most is szűkös parkolószámot a tanulmány szerint a pláza szomszédságában, az APEH épülete mögötti területen kialakítandó parkolóval lehetne növelni (ehhez természetesen szükség van a terület kisajátítására, megvételére, hiszen ennek egy részén jelenleg is vannak lakóházak.)

Az alternatívákat bemutató anyag számol egy új piac építésének eshetőségével is, ugyancsak az APEH mögötti területen. Ám amíg az előbbi verzió kivitelezése megállna egymilliárd forint alatt, ez utóbbi annak négy-ötszöröse is lehet. Az új épületet nemcsak a Palotai útról, hanem a Mátyás király körútról is meg lehetne közelíteni, s a felszínen kialakítható hetvenhat parkolón túl további közel háromszáz autó férne el a mélygarázsban. A földszinten és az első emeleten férnének el az őstermelők és az összes többi piaci árus pavilonja, a második emelet pedig irodáknak adna helyet. (Ha ez a verzió valósulna meg, felszabadulna a mostani piacépület, amelyet értékesíthetne az önkormányzat.)

A koncepció megvizsgálta a ruhapiac átalakításának lehetőségeit is. A leírt javaslat szerint olyan egységes pavilonrendszert kell kialakítani, amelynek oldaltetőzete rossz időben, esőben is védi a vásárlókat. A piac most két térfélre oszlik, ezt a Horog utca nyomvonalának áthelyezésével egyetlen összefüggő árusítóhellyé alakítanák, s a városhoz közelebb eső részen alakítanának ki parkolóhelyeket az autók és a buszok számára. A piac területén, a főutak mellett könnyűszerkezetes épületeket helyeznének el, ahol lehetőség van például próbafülke elhelyezésre is.

A tanulmány alapján megszülethet jövőre az a döntés, hogy a vázolt verziók közül melyiket kívánja megvalósítani az önkormányzat. Ha ez megvan, megkezdődhet a kiviteli tervek készítése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!